Mâncare românească, oferită gratuit, italienilor sărmani. Ce s-a întâmplat după acest gest

Mâncare românească, oferită gratuit, italienilor sărmani. Ce s-a întâmplat după acest gest
Un splendid mesaj de umanitate pentru toată Italia vine de la o familie de români, care au un mic restaurant românesc în apropiere de Roma, la Tipoli.

Un reportaj al unei televiziuni din Italia a făcut să se audă și lucruri bine despre românii care trăiesc în Peninsulă. Mie mi l-a semnalat o fostă colegă, jurnalistă din Cluj, Simona Badiu, stabilită de vreo 15 ani în Italia. Deși acolo are propria afacere de familie, un magazin cu produse românești, Simona este atentă mereu la ce se întâmplă în comunitate, mai ales în cea românească. Ca un adevărat jurnalist, căci nu i-a dispărut microbul.

Îndemn românesc: ”Nu ezita să intri!”

Criza economică, cauzată de pandemie, se simte în fiecare zi, din ce in ce mai mult, și în Italia, unde mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și sunt în pragul sărăciei.

O familie de romani inimoși, Raisia Hampu și Mihai Lina, proprietarii unui mic restaurant, au decis ca în luna noiembrie și decembrie să ofere o masă caldă, românească, celor care nu mai au bani nici măcar de mâncare.

Primul lucru pe care l-au făcut a fost să afișeze în fața restaurantului lor din Tipoli invitația la masă.
„Nu ezita sa intri!
Aici nu vei fi privit urât dacă îți este foame sau ești de altă naționalitate”, au scris românii pe tăblia de meniu din fața restaurantului Taverna di Dracula.

Istoricul italian Leonardo Cecchi, pasionat si de politică, a făcut cunoscut în Italia gestul românilor. Acesta a publicat o poză cu tăblia din fața localului pe pagina sa de Facebook si un text de mulțumire pentru acești oameni inimosi.

„Asta se întâmplă în Tivoli. Hanul este condus de români, dar nu contează. Puteau să fie italieni, senegalezi, turci sau azteci: mesajul este că așa trebuie să fii în comunitate. Mesajul este că vă ajutați reciproc. La mulți ani și vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru acest mesaj minunat pe care îl transmiteți întregii Italii”, a scris Leonardo Cecchi, un om foarte atent la ceea ce se întâmplă în societatea italiană și, mai ales, un fel de radar al faptelor bune.

Mii de persoane au apreciat și distribuit mesajul, devenit viral în Italia. Mulți italieni (1.300) care au comentat le-au mulțumit românilor ca s-au stabilit în țara lor. Postarea a înregistrat 21.000 de like-uri și a fost distribuită de 9.400 de ori.

Rețeta lui Poh: Orez prăjit cu ananas și bacon