Mâncare românească, oferită gratuit, italienilor sărmani. Ce s-a întâmplat după acest gest
Un reportaj al unei televiziuni din Italia a făcut să se audă și lucruri bine despre românii care trăiesc în Peninsulă. Mie mi l-a semnalat o fostă colegă, jurnalistă din Cluj, Simona Badiu, stabilită de vreo 15 ani în Italia. Deși acolo are propria afacere de familie, un magazin cu produse românești, Simona este atentă mereu la ce se întâmplă în comunitate, mai ales în cea românească. Ca un adevărat jurnalist, căci nu i-a dispărut microbul.
Îndemn românesc: ”Nu ezita să intri!”
Criza economică, cauzată de pandemie, se simte în fiecare zi, din ce in ce mai mult, și în Italia, unde mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și sunt în pragul sărăciei.
O familie de romani inimoși, Raisia Hampu și Mihai Lina, proprietarii unui mic restaurant, au decis ca în luna noiembrie și decembrie să ofere o masă caldă, românească, celor care nu mai au bani nici măcar de mâncare.
Primul lucru pe care l-au făcut a fost să afișeze în fața restaurantului lor din Tipoli invitația la masă.
„Nu ezita sa intri!
Aici nu vei fi privit urât dacă îți este foame sau ești de altă naționalitate”, au scris românii pe tăblia de meniu din fața restaurantului Taverna di Dracula.
Istoricul italian Leonardo Cecchi, pasionat si de politică, a făcut cunoscut în Italia gestul românilor. Acesta a publicat o poză cu tăblia din fața localului pe pagina sa de Facebook si un text de mulțumire pentru acești oameni inimosi.
„Asta se întâmplă în Tivoli. Hanul este condus de români, dar nu contează. Puteau să fie italieni, senegalezi, turci sau azteci: mesajul este că așa trebuie să fii în comunitate. Mesajul este că vă ajutați reciproc. La mulți ani și vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru acest mesaj minunat pe care îl transmiteți întregii Italii”, a scris Leonardo Cecchi, un om foarte atent la ceea ce se întâmplă în societatea italiană și, mai ales, un fel de radar al faptelor bune.
Mii de persoane au apreciat și distribuit mesajul, devenit viral în Italia. Mulți italieni (1.300) care au comentat le-au mulțumit românilor ca s-au stabilit în țara lor. Postarea a înregistrat 21.000 de like-uri și a fost distribuită de 9.400 de ori.
Primul job, reporter la cotidianul ”Tineretul liber”, câștigat în urma unui concurs în 1990. Din 1993 până în 1997 – redactor sef adjunct la ”Evenimentul zilei” condus de Ion Cristoiu. A urmat perioada 1998-2006 la Libertatea, apoi la Click! și Adevarul Holding unde a implementat proiectul unei campanii umanitare fără precedent în presa românească. L-a continuat și la Libertatea, după ce s-a întors la Evenimentul zilei, în 2012 ca redactor șef și unde activează și azi. În anul 2020 a lansat și propriu site – Rețete și Vedete, o publicație de știri din actualitate și de divertisment. Membru UZPR.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook