Pentru că în ultima lună din an vânzările cresc substanțial, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a transmis câteva sfaturi, pe care oamenii să le urmeze atunci când sunt în goană după cumpărăturile pentru masa de Crăciun și Revelion.
„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoționale!”, au scris inspectorii ANPC.
Specialiștii i-au sfătuit pe cetățeni să acorde o atenție deosebită atunci când achiziționează produse alimentare, deoarece operatorii economici „profită” de această perioadă aglomerată și pun la vânzare toate produsele din stoc, indiferent de calitatea lor. De asemenea, trebuie să oferim atenția și asupra prețurilor.
„Recomandăm atenție la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care prezintă data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate. Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din <portbagajele mașinilor> chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă”, au avertizat inspectorii.
Achiziționarea de produse congelate și lactate
În cazul achiziționării de produse congelate, trebuie verificat termenul de valabilitate. Deși produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare, acesta nu trebuie să fie apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă produsele vor fi depozitate în gospodaria proprie pentru o perioada mai lungă. Lactatele, în schimb, au un termen de valabilitate mult mai scurt, așa că trebuie verificată eticheta acestora cu atenție.
„Verificați dacă laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător și refuzați achiziționarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător”, spun aceștia.
Pentru că nu toată lumea are timp la dispoziție pentru stat în bucătărie, cumpărarea de cozonaci și prăjituri pentru masa de Crăciun este o variantă mult mai simplă.
„Personalul care comercializează produse de patiserie (de exemplu cozonaci) trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință”, avertizează ANPC.
Rețetă de Granola preparată în casă. Mic dejun delicios
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook