Mărturii ale unor apropiați despre cum a chinuit-o Elena Ceaușescu pe iubita fiului ei, Donca Mizil

Mărturii ale unor apropiați despre cum a chinuit-o Elena Ceaușescu pe iubita fiului ei, Donca Mizil
Cei care au iubit-o pe Donca Mizil, sora lui Serghei Mizil, au condus-o ieri pe ultimul drum. Puțini sunt cei care știu prin ce dramă a trecut aceasta. Prezentăm câteva mărturii ale unor apropiați despre cum a chinuit-o Elena Ceaușescu pe iubita fiului ei, Donca Mizil.

Marea iubire a lui Nicu Ceaușescu a trăit toată viața cu o mare durere în suflet. A măcinat-o, dar nu a avut ce să facă. Prima lui dragoste adevărată a fost Donca Mizil, fiica ministrului Paul Niculescu-Mizil, relație de care s-a bucurat timp de 10 ani.

Marea nenorocire din viața Doncăi Mizil, sora lui Serghei Mizil. E îngrozitor ce i s-a întâmplat

Cu doar câteva zile în urmă, Serghei Mizil anunța cu lacrimi în ochi că și-a pierdut cea mai dragă ființă. Sora sa, Donca Mizil, a plecat într-o lume mai bună și a lăsat în urmă o familie pentru care această durere nu se va stinge niciodată. După înmormântare, nepoata acesteia, nimeni alta decât Oana Mizil a vorbit despre golul pe care îl are în suflet. Dar și despre imensa suferință pe care Donca a purtat-o toată viața.

„Donca a fost ca și mama mea”

“Foarte greu, pentru că Donca a fost ca și mama mea. Ne-a crescut de când eram mici. Ce să zic, a plecat o parte din sufletul meu. S-a dus și am stat cu ea până în ultima clipă, am ținut-o de mână. Eu, fetele ei și soțul ei. Am stat cu ea cam tot timpul, pentru că de doi ani de zile suferea destul de rău și în ultimele zile chiar am stat lângă ea”, a spus Oana Mizil, la Prima TV.

A fost forțată să avorteze

Oana Mizil spune că cea mai mare suferință a Doncăi a fost faptul că a rămas însărcinată, iar la opt luni obligată să avorteze. Un moment peste care ea nu a putut să treacă niciodată. „A avut regrete cu acel copil pe care nu a putut să îl aibă. La opt luni i s-a scos bebelușul din burtică, cu prima ei iubire, Nicu. Apoi am apărut noi și soțul ei, care este un om extraordinar și va rămâne în continuare alături de noi”, a spus Oana.

Donca și Nicu Ceaușescu au trăit o poveste de dragoste ca în filme, dar acest lucru nu a fost văzut cu ochi buni de Elena Ceaușescu. Se pare că aceasta ar fi dat ordin ca Donca să fie dusă cu forța la spital. Nu a suportat ideea ca să aibă un copil cu Prințișorul. Credea că Donca e un copil înfiat și nu i se știe originea, ereditatea.

Mărturii ale unor apropiați despre cum a chinuit-o Elena Ceaușescu pe iubita fiului ei, Donca Mizil

Cu mulți ani în urmă, într-un interviu acordat revistei Historia, Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe din regimul comunist, George Macovescu, povesteşte cum Elena Ceaușescu a intervenit brutal în relația pe care Nicu a avut-o cu Donca, sora lui Serghei Mizil.

“Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soție, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieții lui”, a povestit soția fostului ministru de Externe.

Aici trebuie să facem o corectură în ceea ce a spus Emilia Macovescu. Donca nu avea 16 ani atunci când a fost nevoită să avorteze. La 16 ani s-a îndrăgostit de Nicu Ceaușescu, pe care-l cunoștea de copil. El avea puțin peste 17 ani.

Nicu făcea parte din grupul fratelui ei, Serghei, și a iubit-o pe Donca așa cum fac adolescenții, visau că se vor căsători după facultate. Petreceau împreună mult timp la Predeal, alături de gașca de prieteni, mulți copii de nomenclaturiști. Au fost iubiți timp de 10 ani.

Când familia Ceaușescu a răcit relațiile cu familia Mizil, din considerente ideologice, Elena Ceaușescu a insistat să-i despartă pe cei doi tineri. El a fost numit secretar general al UTC, când Donca era însărcinată. A fost obligată atunci să avorteze și să renunțe la iubirea ei. De atunci, nimeni din familia Niculescu-Mizil nu i-a iertat pe soții Ceaușescu.

Nicu, pe atunci un tânăr docil, n-a îndrăznit să-și înfrunte mama. A acceptat și căsătoria de conveniență cu Poliana Cristescu, secretar general la UTC, de care însă după scurt timp a divorțat. Au fost anii în care a început să se prăbușească ca individ, iar unul dintre refugii a fost alcoolul.

Vladimir Timăneanu, fost coleg la liceul Jean Monnet cu Nicu Ceaușescu, a povestit și el despre acest episod.

”Motivul antipatiei Elenei Ceaușescu față de Donca ține – ca și în cazul Iordanei Borilă, prima soție a  lui Valentin, fratele mai mare al lui Nicu – de semnele unei obsesii tot mai mari pentru «noblețea» sângelui unei posibile nurori și, prin urmare, viitoare membră a proiectatei «dinastii» prezidențiale. Dacă în cazul Iordanei, Elena Ceaușescu avea rezerve legate de originea ei etnică, despre Donca se spunea că ostilitatea ar fi provenit din convingerea Elenei că era un copil înfiat, a cărui ereditate ar fi fost necunoscută”, a explicat politologul Vladimir Tismăneanu.