Masca redevine obligatorie pe stradă, de astăzi. Este valabil și pentru Capitală

Masca redevine obligatorie pe stradă, de astăzi. Este valabil și pentru Capitală
Masca de protecție devine obligatorie pe stradă în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Măsura se aplică de astăzi, după ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul sănătății și ministrul de interne au emis ordinul comun privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise. Este valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc sunt exceptate.

Masca redevine obligatorie pe stradă, de astăzi

Masca la gură și peste nas. De astăzi, 6 octombrie, masca devine din nou obligatorie pe stradă și în alte locuri deschise.

Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății și Lucian Bode, ministrul de interne, au semnat Ordinul privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie. De asemenea, devine obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Sunt măsuri luate pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție,

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, prin hotărâri ale comitetelor judeţene.

Cine nu trebuie să poarte mască

Autoritățile au dat și câteva exemple despre situațiile în care masca nu este obligatorie:

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate. De exemplu: târguri, bâlciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României. Sursa: digi24.ro