Simona Ionescu / Redactor Șef

Masca trebuie purtată în continuare în spațiile închise. Explicația medicilor

Masca trebuie purtată în continuare în spațiile închise. Explicația medicilor
Din data de 9 martie în România purtarea măștii nu mai este obligatorie, ci doar recomandată. Măsuri similare au luat deja sau urmează să ia și restul țărilor.

Medicii au însă de altă părere. Specialiști din diverse țări lansează zilele acestea apeluri la faptul că purtarea măștii în spațiile închise ar trebui făcută în continuare.

Şeful asociaţiei germane a medicilor de terapie intensivă a lansat un apel în care susține că măştile sanitare ar trebui să fie purtate în continuare în spaţiile publice închise chiar şi după data de 20 martie, când Germania a anunţat că va renunţa la majoritatea restricţiilor antipandemice, transmite DPA.

Gernot Marx, şeful Asociaţiei Interdisciplinare pentru Terapie Intensivă şi Medicină de Urgenţă (Divi) a declarat sâmbătă, pentru presa germană, că „purtarea măştii este o măsură de protecţie dovedită şi simplă. Ar fi o greşeală să renunţăm la ea înainte de a fi necesar”. Landurile federale germane „ar trebui astfel să menţină obligaţia de a purta mască în spaţiile publice închise şi după 20 martie”, a adăugat el.

Nemții păstrează obligatorie masca în transportul în comun

În această țară, obligaţia de a purta mască sanitară în trenuri şi avioane rămâne în continuare în vigoare. Decizia de a relaxa majoritatea măsurilor la nivel federal a fost convenită luna trecută în cadrul unei întruniri dintre cancelarul Olaf Scholz şi premierii landurilor germane. Ministrul sănătăţii Karl Lauterbach, care a avansat acest proiect legislativ, a avertizat, de asemenea, că prudenţa este necesară în continuare.

Autorităţile germane au înregistrat 237.086 de noi cazuri de infectări în ultimele 24 de ore, rata de incidenţă pe ultimele 7 zile ajungând la 1.496, un record de la începutul pandemiei.

Ce se întâmplă când cineva tușește în preajmă

Amintim apelul directorului OMS de săptămâna trecută,  dar și recomandările din țara noastră cu privire la purtarea măștii. Bunăoară, ministrul Educației a recomandat ca în sălile de clasă, elevii, să stea în continuare cu mască.

Autoritățile din multe țări europene au recomandat să fie obligatorie purtarea unei măști sau a unui material de acoperire a feței în momentul în care părăsiți locuința sau mergeți în anumite locuri unde distanțarea socială nu poate fi respectată precum în transportul public sau în supermarketuri. Această recomandare este pentru a limita transmiterea COVID-19 pe măsură ce restricțiile sunt relaxate.

„Acest lucru se realizează prin capturarea picăturilor care pot transporta virus pe care le producem prin tuse sau strănut. Când tușiți, picăturile sunt eliberate din gură și pot să aterizeze pe suprafețe sau să fie inhalate de către alte persoane. Astfel, prin purtarea unei măști puteți să îi protejați pe ceilalți în cazul în care aveți virusul fără să știți.

Acest lucru este important pentru persoanele cu boli pulmonare, pentru că simptomele de COVID-19 pot fi foarte asemănătoare cu ale altor boli de plămâni. Deoarece multe boli pulmonare provoacă tuse, persoanele care suferă de acestea pot tuși mai frecvent, ceea ce înseamnă ca riscul de a transmite virusul altora este crescut în cazul în care suferă de COVID-19”, informează Europeanlung.org.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre