Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicii au descoperit că mai avem un organ în gât. Căutau altceva

Medicii au descoperit că mai avem un organ în gât. Căutau altceva
Un nou organ din corpul uman a fost descoperit din greșeală. Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gâtul uman.

După secole de când corpul uman a fost cercetat milimetru cu milimetru, iată că oamenii de știință abia acum au descoperit un organ despre care nu se știa că există.

Medicii au descoperit că mai avem un organ în gât

Până acum se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime.

Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, porivit Live Science.

Cel mai probabil, acest nou organ lubrifiază partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au scris cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology.

Descoperirea a fost făcută din întâmplare. Cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului foloseau o combinație de scanări și tomografie pentru a studia cancerul de prostată.

În gât, avem un organ descoperit abia acum

Până acum, la om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

”În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat, citat de digi24.ro.

„Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a spus Wouter Vogel.

Pentru a confirma descoperirea, Wouter Vogel și colegii săi au scanat 100 de pacienți și au constatat că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum.

Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului

Medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Wouter  Vogel, deoarece deteriorarea acestora poate avea un impact asupra calității vieții.

„Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus oncologul olandez.

Însă, pentru că nimeni nu a știut de glandele salivare tubariale, zona nu a fost evitată în cazul radiațiilor. Cercetătorii au examinat fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și au constatat că, cu cât au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus Vogel.


Cum și-a uimit o femeie la vârsta de 102 ani familia. Gestul i-a lăsat pe apropiați cu gura căscată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre