Meniu pentru o cină de sărbătoare: Gulaș de porc cu găluște și pere în sos de vin

Meniu pentru o cină de sărbătoare: Gulaș de porc cu găluște și pere în sos de vin
Cătălin Rizea, soțul Addei care a participat la Chefi la Cuțite, l-a înlocuit pe chef Nicolai Tand în bucătărie la Neatza cu Răzvan și Dani, într-o zi de noiembrie.

Soțul Addei i-a răsfățat pe matinali cu două rețete de preparate absolut delicioase și foarte îndrăgite: Gulaș de porc cu găluște și pere în sos de vin. Cele două preparate constituie un adevărat meniu de sărbătoare.

Gulaș de porc cu găluște și pere în sos de vin – Ingrediente

Pentru gulaș de porc: 500 gr carne de porc

sare și piper

ulei

2 cepe

2 morcovi

1 ardei gras

1 ardei iute

chimen

cimbru

boia de ardei iute și dulce

foi de dafin

Pentru găluște: 1 ou

100 gr făină

1 praf de sare

Pentru pere în sos de vin: pere

vin roșu

zahăr

smochine

stafide

anason stelat

scorțișoară

portocală

înghețată pentru servit

Mod de preparare gulaș cu găluște

Modul de preparare al rețetei de gulaș este cel tradițional, nelipsite din această rețetă fiind chimenul și paprika. Perele în sos de vin ies foarte gustoase și aromate preparate în acest mod.

Mai întâi se porționează carnea în cuburi mai mari și se asezonează cu sare și piper. Se pune la rumenit în ulei încins, împreună cu ceapa tocată mărunt. Când carnea este bine rumenită și ceapa caramelizată, se adaugă morcovii și cartofii curățați și tocați în cuburi. Se completează cu apă fierbinte, atât cât să fie ingredientele bine acoperite.

Între timp, se prepară și găluștele de făină care se adaugă în vasul cu celelalte ingrediente. Se amestecă oul cu făina și un praf de sare rezultând un aluat din care se taie bucăți mici. Când găluștele sunt fierte și se ridică la suprafață se adaugă pasta de roșii și condimentele. Tot acum se adaugă și ardeii tocați mărunt. Gulașul de porc cu găluște de făină se fierbe la foc mic până când toate ingredientele sunt bine pătrunse.

Cum se prepară perele în sos de vin

Se pune vinul într-o cratiță la fiert împreună cu zahărul și toate aromele. Perele se spală bine, se taie în jumătăți longitudinal și li se îndepărteazăpartea din mijloc cu semințe. Se scufundă în sosul de vin de pe foc și se fierb până când se pătrund bine și se infuzează din plin cu aromele sosului. Se scot perele din sos, iar sosul se mai fierbe până când se reduce și devine foarte consistent.

Perele în sos de vin se servesc glazurate cu reducția de vin, alături de o cupă din înghețata preferată. O frunză de mentă trasă la tigaie în puțin ulei, sau unt va desăvârși gustul desertului.

Sursa: a1.ro