Meteorologii avertizează: vine un val de praf saharian

Meteorologii avertizează: vine un val de praf saharian
Meteorologii informează că, în noaptea de duminică spre luni, se vor înregistra depuneri de praf saharian în România. Primele zone afectate vor fi Banatul și Oltenia.

Meteorologii avertizează: vine un val de praf saharian, la început în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte, iar în primele zile ale săptămânii viitoare şi în restul ţării. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Meteorologii avertizează: vine un val de praf saharian

„Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul şi sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

În această perioadă, temporar în ţările de la vest şi sud-vest de ţara noastră, se semnalează precipitaţii. Astfel, concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă. Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie. Cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte. Iar la începutul săptămânii viitoare depunerile ajung şi în restul ţării”, notează sursa citată.

Amintim că un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut. Și atunci,  praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.

Vreme dificilă în mare parte a țării

Ae asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de polei, valabil până luni la ora 20:00 în opt judeţe din zona Moldovei, respectiv un Cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Banat, până luni, la ora 16:00.

În acelaşi timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

După aproape un deceniu de relație, le e greu să trăiască despărțiți. Îi va reuni Adela?