Un nou an școlar va începe pe 13 septembrie. Încă nu se știe dacă elevii vor învăța de acasă ori la școală. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a spus de mai multe ori că își dorește ca elevii să revină în bănci, dar decizia nu va fi a lui. Se vor lua măsuri în funcție de evoluția pandemiei și a numărului de elevi și profesori vaccinați.
Ministrul educației vrea elevii în școală. Nu el decide
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, nu știe să răspundă cum se va deschide noul an școlar. Nu depinde de el. Demnitarul spune că că nu este de acord cu continuarea cursurilor online și are încredere că orele se vor desfășura în format fizic.
Sunt vaccinați aproape 30 de mii de copii cu vârsta între 12 și 15 ani și aproape 145 de mii de tineri cu vârsta între 16 și 18 ani, spune ministrului educației. Prea puțini pentru un scenariu cu elevii în școală.
“Suntem în contact permanent și cu Ministerul Sănătății, cu INSP și cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Când spun permanent este într-adevăr permanent.
Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure școlile din România pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învățământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, școală cu prezență fizică pentru toți elevii.
Este nevoie de respectarea regulilor de protecție sanitară. Masca de protecție, această nouă tulpină nu îi mai ocolește pe cei tineri, mai apoi regulile de igienă respectate, aerisirea spațiilor de învățământ, distanțarea adecvată.
Trebuie să ne asigurăm că facem tot ce se poate face pentru vaccinare. Avem aproape 30.000 de copiii cu vârsta între 12-15 ani vaccinați și aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani. Avem profesori vaccinați în proporție de peste 60%, mai mult decât dublu față de media națională .” a declarat Sorin Cîmpeanu la B1TV.
Decizia se va lua pe 3 septembrie
Sorin Cîmpeanu a mai declarat că toate scenariile după care se vor desfășura cursurile din noul an școlar vor fi publicate în ordonul comun, după data de 3 septembrie.
„Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică. Se vorbește din ce în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul educației din Franța. Această ipoteză, care este în discuție, spune că, în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Asta ar conduce tot la învățământul hibrid dar este nevoie de o soluție.
Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate ipotezele și în funcție de evoluție reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu Ministrul Sănătății că la începutul lunii septembrie vom semna și vom face public ordinul comun de ministru. Toți cei 3 milioane de elevi vor ști la ce se vor aștepta începând cu 13 septembrie.
În privința testării, discuții sunt doar pentru cei care prezintă simptome. Teste sunt suficiente cu siguranță”, a mai precizat Ministrul Educației, la B1 TV.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook