Simona Ionescu / Redactor Șef

Mircea Lucescu a împlinit 75 de ani. Il Luce este în fotbal de șase decenii

Mircea Lucescu a împlinit 75 de ani. Il Luce este în fotbal de șase decenii
Este zi mare astăzi, 29 iulie, pentru fotbalul românesc. Fost fotbalist internaţional şi unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului, Mircea Lucescu, a împlinit 75 de ani.

Fost fotbalist internaţional şi unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului, Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945, la Bucureşti.

”Il Luce” vrea să petreacă cât mai mulți ani frumoși lângă marea lui familie. Mircea Lucescu este soț, frate, tată, bunic și străbunic și trebuie să protejeze pe toată lumea, acum când este pandemie.

Mircea Lucescu a împlinit 75 de ani

Lui Mircea Lucescu i se spune Il Luce ori ”Împăratul” datorită rezultatelor remarcabile pe care le-a adunat în 60 de ani de carieră în fotbal.

Însă, puțini știu că Mircea Lucescu a fost printre studenții remarcabili de la ASE și că a învățat încă de tânăr șase limbi străine: engleza, portugheza, spaniola, italiana, franceza și rusa.

Antrenorul român a absolvit facultatea în 1969, dar îşi amintește cu plăcere despre acele vremuri: „Sunt mulţi ani din 1969, de cînd am terminat, dar viaţa de student nu am cum să o uit. Mi-a modelat viaţa. Când m-am înscris la facultate era o perioadă în care dosarele erau foarte importante. Ori eu proveneam dintr-o familie săracă, cu foarte mulţi copii. Eram singurul la şcoală, stăteam destul de mult la şcoală şi eram şi printre remarcaţi. Era şi perioada în care un candidat la Comerţ Exterior trebuia să aibă o familie numeroasă, pentru ca statul să fie sigur că îţi duci pînă la capăt treaba, fără să te atragă lumea comercială occidentală”, a spus Mircea Lucescu, într-un interviu mai vechi.

Elena și Mircea Lucescu sunt la fel de îndrăgostiți ca în tinerețe

Tot de atunci, Neli şi Mircea Lucescu sunt împreună oriunde l-a condus cariera lui de fotbalist și antrenor. Soţia antrenorului român l-a însoţit pe “Il Luce” peste tot.

Și fiul său, Răzvan este celebru în fotbal și le-a dăruit părinților săi nepoți care la rândul lor l-au făcut străbunic pe Mircea Lucescu.

Mircea Lucescu, o legendă a fotbalului românesc

  • Mircea Lucescu și-a început cariera de jucător în 1961, la Şcoala Sportivă nr. 2 Bucureşti. După doi ani, a fost transferat la Dinamo Bucureşti (1963-1965), perioadă în care debutează în prima divizie de fotbal.
  • La Dinamo, a obţinut cele mai mari succese din cariera de jucător: cinci titluri de campion al României şi o Cupă a României . Şi-a încheiat cariera de jucător la Corvinul Hunedoara (1977-1981). A avut 360 de prezenţe în prima divizie, marcând 78 de goluri.
  • Jucător de atac, extremă dreaptă veritabilă, Mircea Lucescu a fost selecţionat de 70 de ori în prima reprezentativă a ţării.
  • Apoi, a fost unul dintre componenţii de bază şi căpitan al reprezentativei noastre participantă la CM din Mexic – 1970 şi la CE din 1972, când fotbaliştii tricolori s-au calificat în sferturile de finală.
  • În toamna anului 1981, se retrage din activitatea competiţională, după care începe activitatea de antrenorat la Corvinul Hunedoara. A reuşit, chiar din primul an, promovarea în Divizia A cu această echipă, pentru ca în anii următori să se claseze pe locul 3 în clasament, ceea ce i-a permis participarea în cupele europene.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre