Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul turnurilor din Himalaya. Sunt pomenite în vechile înscrisuri chinezești, dar enigma e de nedezlegat

Misterul turnurilor din Himalaya. Sunt pomenite în vechile înscrisuri chinezești, dar enigma e de nedezlegat
Înalte de peste 60 de metri, turnurile din Himalaya păstrează și acum misterul. Nici în acest moment nu se cunoaște cu exactitate originea acestora.

Construcțiile monumentale au fost ridicate din piatră, cărămidă și lemn, bazele fiind în diferite forme, de la cele poligonale, la cele în formă de stea cu până la 12 vârfuri sau pătrate.

Potrivit uneia dintre legende, turnurile au făcut parte dintr-un regat antic al unei împărătese, cunoscută ca și Împărăteasa turnurilor. O altă legendă spune că în vremurile demult uitate, turnurile din Himalaya au fost folosite și pentru realizarea unor ritualuri mortuare.

În cadrul acelui ritual greu de explicat în cuvinte, „mortul este oferit ca hrană pentru vulturi, după un ceremonial religios în timpul căruia un prieten al familiei decedatului sfâşie în bucăţi cadavrul, pentru a putea să hrănească vulturii cu el”.

Rezistente la cutremure

Turnurile au fost descoperite la poalele munților Himalaya la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar interesant este faptul că, deși au fost realizate fără nici o soluție de liant, totul este intact și acum. Se crede că sunt foarte rezistente la cutremure, lucru dovedit de altfel de-a lungul timpului, fiind ridicate să le fie de folos oamenilor în cazul unui dezastru natural.

Nimeni nu cunoaște însă cu exactitate scopul construcției turnurilor, dar acestea au fost aduse pentru prima dată în atenția întregii lumi de exploratoarea Frederique Darragon, din Franța. În perioada anului 1998, aceasta a ajuns în Tibet, unde urma să studieze leoparzii de zăpadă, dar când a descoperit turnurile a rămas fascinată.

Pe locurile unde sunt amplasate turnurile au trăit multe triburi care au preferat sute de ani să trăiască izolate

Timp de cinci ani, specialistul le-a fotografiat, le-a escaladat și a luat diferite mostre de lemn de pe grinzi pentru a face diverse analize. Chiar dacă nu a putut să afle care e originea lor, Frederique a găsit câteva cuvinte despre turnurile misterioase în vechile înscrisuri chinezești.

„Chiar și de la o vale la alta, localnicii nu puteau comunica unii cu alții”, spune Darragon într-un documentar intitulat „Turnurile secrete din Himalaya”, care a fost realizat de prietenul său, Michel Peissel. Ea a făcut referire la faptul că pe locurile unde sunt amplasate turnurile au trăit multe triburi care au preferat sute de ani să trăiască izolate.

Vechi de aproape 1000 de ani

După ce Darragon a făcut testul cu radiocarbon al lemnului, a reieșit faptul că turnurile au o vechime cuprinsă între 600-1000 de ani. Monumentele gigantice se găsesc în vestul provinciei chineze Sichuan, în apropiere de Regiunea Autonomă Tibetană.

În zona Miniak, se pare că ar fi fost folosite ca și turnuri de veghe, iar în Kongpo și Damba, o altă legendă spune că au fost ridicate de persoane care s-au îmbogățit după ce au făcut comerț cu China. În anul 2006, turnurile din Himalaya au intrat pe lista de supraveghere a World’s Monument Fund, organizație non-profit dedicată conservării arhitecturii istorice și siturilor de patrimoniu cultural din toată lumea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre