În urma unui accident absurd petrecut în munți Alpi, Italia a pierdut unul dintre cei mai buni antreprenori ai săi. Alberto Balocco a fost un manager cu viziune și curaj, după cum arată istoria afacerii de familie pe care a condus-o în ultimele decenii. Dar a fost și o persoană de o bunătate și o umilință rare, însoțite de rigoarea și rezerva tipice marilor industriași.
Un accident atât de absurd încât i-a făcut pe unii să se gândească la un blestem
Afaceristul a murit, vineri, în munții Alta Val Chisone din provincia Turin, în timp ce se plimba cu bicicleta. Alături de el și-a pierdut viața și Davide Vigo, un apropiat al său. Trupurile neînsuflețite au fost descoperite de un motociclist.
Ceea ce trebuia să fie o după-amiază de petrecere a timpului liber în timpul sărbătorilor s-a transformat, așadar, într-un coșmar înfiorător. Cei doi prieteni plecaseră cu aproximativ o oră mai devreme, în jurul orei 13.00, pentru o excursie pe munte cu două biciclete electrice de munte.
Cazul este anchetat de procurorul din Torino
Condițiile meteorologice și modul în care au fost găsite cadavrele care, de altfel, se aflau la câțiva pași unul de celălalt, au condus imediat la ipoteza că o descărcare electrică le-a lovit. Imediat după alarma dată de cel care i-a descoperit, la fața locului a intervenit personalul serviciului regional de salvare cu elicopterul, echipele de salvare de la sol și carabinierii de la stația Fenestrelle. Vremea rea a îngreunat în mod deosebit operațiunile elicopterului medical, care a reușit totuși să debarce o echipă. Încercările de resuscitare a celor doi bărbați au fost inutile, iar trupurile au fost recuperate ulterior cu intervenția unui vehicul terestru. Primul care a fost identificat a fost Vigo, singurul care avea documentele la el. Cazul este anchetat de procurorul din Torino, care a deschis un dosar pentru a putea efectua toate investigațiile necesare.
O murit imediat la o zi după ziua lui de naștere
Mai mult decât banii, pe Alberto Balocco îl interesa să creeze opere, titrează „La Repubblica”. Iar în cei 56 de ani de viață pe care i-a împlinit joi, a reușit foarte bine. În anii ’90, împreună cu sora sa Alessandra (în prezent director de marketing), s-a alăturat tatălui lor Aldo, care a decedat la începutul lunii iulie, pentru a conduce compania din Fossano, în regiunea Cuneo din Italia, și a devenit directorul general al acesteia.
Compania producea cele mai căutate dulciuri festive (panettone, pandoro, colombe), find un gigant al cofetăriei. Balocco a urcat și mai sus, după extinderea activității companiei la biscuiți pentru micul dejun și gustări.
Istoria Balocco – anul trecut, compania a încheiat bilanțul cu un profit uriaș
În 1975, Balocco avea o cifră de afaceri de un milion de euro. Anul trecut, bilanțul s-a încheiat la 185 de milioane de euro, o cifră obținută datorită pieței italiene dar și datorită vânzărilor din alte 70 de țări.
„Fii bun!”, sloganul său
„Cuvântul „investiție” a fost întotdeauna un fel de mantra pentru Alberto Balocco. A fost un observator extrem de atent al pieței, gata să înțeleagă ce își doreau consumatorii, pe care îi numea „stăpânii săi”. Până în urmă cu câțiva ani, aceștia doreau produse „fără” (fără gluten, fără ulei de palmier), astăzi vor produse „cu” (cu semințe, cereale, făină de orez), a spus el. Ca un adevărat căpitan de companie, ori de câte ori a simțit că vântul este pe cale să se schimbe, a reacționat în același mod: a investit.
De asemenea, a făcut acest lucru foarte des în comunicare.
Fraza „Fii bun”, sloganul rostit de „domnul Balocco” fictiv din reclame, încă rezonează în mintea tuturor celor care au deschis televizorul în perioada Crăciunului. „Să comunici bine este la fel de important ca și să produci bine”, le-a explicat el celor care l-au întrebat de ce crede atât de mult în publicitate.
Alberto Balocco era foarte bun în a comunica ceea ce făcea compania sa, dar și în a fi un purtător de cuvânt pentru colegii săi. Când prețul materiilor prime a început să crească în urmă cu câteva luni, a fost printre primii care au tras un semnal de alarmă. Mulți dintre colegii săi au preferat să nu sperie consumatorul, în schimb el a prezis clar sosirea unei perioade de inflație galopantă, în speranța că politica se va mișca la timp.
A fost un om de cultură, nu doar de economie. Putea să vorbească despre orice, dar aproape niciodată nu a făcut-o despre viața sa privată. Întotdeauna și-a ținut soția și cei trei copii departe de lumina reflectoarelor, iar în interviuri a vorbit despre pasiunea sa pentru sport (windsurfing, schi, navigație și, inevitabil, ciclism montan), cărți (Ken Follet și Tom Clancy mai ales) și muzică. Vestea morții sale, atât de absurdă și de bruscă, a șocat familia și pe cei 550 de angajați-colegii de la Fossano. Ei îl plâng pe om mai presus de toate, în timp ce restul Italiei îl plânge pe unul dintre cei mai buni antreprenori ai săi.”, titrează publicația Il Repubblica.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook