Noua doamnă de fier a britanicilor. Cine este Liz Truss, noul ministru de Externe

Noua doamnă de fier a britanicilor. Cine este Liz Truss, noul ministru de Externe
După ultima remaniere a guvernului Boris Johnson, există deja cei care se gândesc la cine îl va înlocui și, printre cele mai discutate nume pentru o viitoare succesiune, se află numele unei femei: numele ei este Liz Truss. Toată lumea spune că e o viitoare Margaret Thatcher.

Liz Truss, noul ministru de Externe al lui Boris Johnson e noua doamnă de fier a britanicilor. Ea tocmai a fost aleasă ministru în urma remanierii făcute pentru „a crea o echipă puternică și unită pentru a obține un început mai bun după pandemie”. Liz este doar a doua femeie care ocupă postul după laburistul Margaret Beckett, nominalizat de Tony Blair în 2006.

Pe numele său complet Mary Elizabeth Truss, noul ministru de Externe este membru al Partidului Conservator. Din 2010 este parlamentară pentru South West Norfolk. Din 2016 a ocupat funcțiile de ministru de Justiție și Lord Cancelar în Cabinetul May. Liz Truss este prima femeie care deține poziția de Lord Cancelar. În prezent, Truss e unul din oamenii loiali lui Boris Johnson, ultra-liberală și nu prea pro-LGBT +.

Truss este fiica a doi militanți de stânga

Așa cum a relatat Corriere della Sera, de fapt, Truss este fiica a doi militanți de stânga și a gravitat mult timp spre lagărul progresist. Dacă astăzi lumea o compară cu Margaret Thatcher, în copilărie părinții ei au făcut-o să cânte lozincile împotriva primului ministru conservator în marșurile împotriva energiei nucleare, relatează Elle Italia.

Tot din cauza credințelor politice ale părinților ei, a urmat o școală de stat, dar apoi a reușit să fie admisă la Oxford, unde a studiat politică, filosofie și economie la prestigiosul colegiu Merton. Încă din universitate a fost activă în rândurile liberal-democraților. Atât de mult încât a ținut un discurs despre abolirea monarhiei.

A intrat în Partidul Conservator la o vârstă  fragedă

Apoi a venit schimbarea drastică de direcție și a intrat în Partidul Conservator la o vârstă foarte fragedă. De fapt, în 2014, ea a devenit cel mai tânăr ministru din istoria Marii Britanii. De atunci a ocupat diferite funcții și a fost remarcată pentru entuziasmul și determinarea sa.

Înainte de a deveni ministru de Externe, a fost ministru al Comerțului internațional. În câteva luni a încheiat 63 de tratate comerciale cu tot atâtea țări. Cu toate acestea, ea nu este întotdeauna de acord cu premierul. De fapt, ea a fost recent printre puținele persoane din guvern care s-au opus creșterii impozitelor.

Foarte atentă la ținutele pe care le poartă, chiar și pe rețelele de socializare, unde are un număr considerabil de urmăritori – peste 15 mii, judecând după fluxul de postări, cu siguranță nu arată în vârstă de 47 de ani. Toate acestea fac din Truss unul dintre cei mai populari membri ai Partidului Conservator.

Sursa foto: Instagram