Nu se tem de blestemul faraonului. Parada mumiilor se întâmplă pe bune

Nu se tem de blestemul faraonului. Parada mumiilor se întâmplă pe bune
Piramidele și istoria Egiptului antic au fascinat omenirea dintotdeauna. Încă sunt mistere nedescoperite. O parte din ele vor fi arătate publicului sâmbătă când, în Cairo, are loc un eveniment fără precedent.

Autoritățile egiptene au anunțat Parada mumiilor, un eveniment care scoate afară nu mai puțin de 22 de mumii ale unor regi şi regine din Egiptul antic. Zecile de sarcofage cu trupuri mumificate vor forma un cortegiu fără precedent, sâmbătă, în timpul unei parade a faraonilor. Aceasta se va desfășura între Muzeul din Cairo, unde rămăşiţele au fost adăpostite mai bine de un secol, şi Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), relatează joi AFP.

Mumiile celor 22 de faraoni și regine vor fi expuse la NMEC. Acesta e un uriaş edificiu modern construit în ultimii ani în sudul capitalei egiptene. Instituția va fi inaugurată pentru public la jumătatea lunii aprilie. Sâmbătă, de la 18:00 (16:00 GMT), 22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, vor fi transportate la sediul NMEC. Procesiunea va fi în ordine cronologică. Adică, fiecare mumie va fi așezată în propriul car decorat în stil faraonic ce va purta numele respectivului suveran.

Drumul, care va dura aproximativ 40 de minute, va fi efectuat sub atenta supraveghere a poliţiei.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a va conduce cortegiul. Parada va fi închisă de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie. Cei mai cunoscuţi publicului larg, faraonii Ramses al II-lea şi Hatshepsut vor face, de asemenea, parte din „parada de aur a faraonilor”.

Pentru transportul de sâmbătă, mumiile vor fi plasate într-un înveliş care conţine azot. Practic se recreează condiţii similare cu cele ale carcaselor din expoziţie. De asemenea, carele folosite la transport  sunt dotate  cu mecanisme de absorbţie a şocurilor. Evenimentul va fi acompaniat de spectacole muzicale difuzate în direct la televiziunea egipteană.

Parada mumiilor se întâmplă pe bune

Descoperite lângă Luxor începând cu anul 1881, majoritatea celor 22 de mumii nu au părăsit până acum niciodată Muzeul Egiptean din Cairo. Acesta e situat în Piaţa Tahrir din centrul capitalei, fiind deschis de la începutul secolului XX.

Din anii 1950, mumiile au fost expuse una lângă alta într-o sală mică și fără explicaţii muzeografice clare. La NMEC, mumiile vor fi expuse în casete mai moderne „pentru un mai bun control al temperaturii şi umidităţii faţă de vechiul muzeu”, a explicat pentru AFP Salima Ikram, profesoară de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo, specialistă în mumificare.

În plus, mumiile vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un cadru ce aminteşte de mormintele subterane ale regilor. Fiecare  va fi însoţită de o biografie. În plus, imaginile scanate ale unora dintre ele vor fi prezentate publicului. „Mumiile vor fi prezentate în premieră într-un mod frumos, în scopuri educative. Nu pentru senzaţionalism”, a declarat pentru AFP egiptologul egiptean Zahi Hawass.

Potrivit acestuia, caracterul macabru al mumiilor a pus pe fugă în trecut cel puţin un vizitator. „N-o să uit niciodată când am condus-o pe (prinţesa) Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a (a Marii Britanii), la muzeu – a închis ochii şi a fugit”, a declarat el. După ani de instabilitate ca urmare a revoltei din 2011, Egiptul încearcă în pandemie să readucă vizitatori prin promovarea NMEC sau a Marelui Muzeu Egiptean (GEM) din apropiere de piramidele Giza. Acesta din urmă va fi inaugurat lunile următoare. Până atunci, parada mumiilor se întâmplă pe bune.

Blestemul faraonilor” încă fascinează turiștii

GEM va găzdui colecţii de la Muzeul Cairo, inclusiv faimoasa comoară a regelui Tutankhamon. Descoperit în 1922, mormântul lui Tutankhamon (secolul al XIV-lea î.e.n.), s-a dovedit că adăpostea mumia tânărului rege şi numeroase obiecte din aur, alabastru şi fildeş. „Tutankhamon este vedeta GEM. Dacă nu există mumii la NMEC, nimeni nu va merge acolo”, a spus Hawass.

În aşteptarea serii de sâmbătă, marea paradă e deja promovată intens de autorităţi cu videoclipuri online.
„Blestemul faraonului” e o poveste lansată de presa vremii după descoperirea mormântului lui Tuthankamon. Se spune că membrii echipei arheologice ar fi murit în circumstanţe misterioase.

Sursa foto: Instagram

Cel mai mare salariu din marea Britanie, din toate timpurile. Nu e al Reginei, iar suma e uluitoare