O adevărată tragedie. Cum s-a stins primul milionar român de după 1989

O adevărată tragedie. Cum s-a stins primul milionar român de după 1989
Ultimele zile sunt negre pentru români. Oameni importanți, talentați,  au încetat să mai existe. Un personaj foarte important în viața publică s-a stins din viață, azi.

Vineri, 22 octombrie, s-a stins primul milionar român de după 1989. Era supranumit „Regele cauciucurilor”, și, o vreme, a finanțat Academia Cațavencu. Gelu Tofan a murit, după ce a fost diagnosticat cu cancer de pancreas, metastaze la ficat, plămâni și splină și, peste toate, s-a confruntat cu sechele grave după Covid-19. Tragedia a fost anunțată de fiul său, care a precizat că va reveni cu informații privind slujba de înmormântare.

Gelu Tofan a fost primul milionar de după 1989. Omul de afaceri din județul Botoșani avea doar 61 de ani.

S-a stins primul milionar român

Gelu Tofan (15 oct. 1960 – 22 oct. 2021). Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia.

În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci, s-a plans de lipsa de putere, şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul – de peste 20 ori faţă de normal.

Era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, iar in familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat. A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani.

Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră – amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să îl vadă finalizat. În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat tatălui meu ordinul „Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani. Voi reveni cu informaţii privind locul şi data înmormântării. Tată, Dumnezeu să te odihneasca în pace!”, a scris fiul afaceristului, Adrian Tofan, într-o postare pe Facebook.

Afaceristul a primit Ordinul „Crucea Patriarhală”

La scurt timp după Revoluția din anul 1989, Gelu Tofan a fondat Tofan Grup International, un grup de firme care activau, majoritatea, în domeniul auto și de transport. În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat lui Gelu Tofan Ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani.

În anul 2000, grupul devenise cel mai puternic producător independent de cauciucuri din Europa Centrală și de Est, înregistrând o cifră de afaceri netă de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Succesul său a continuat. Un an mai târziu, el a vândut două din fabricile sale de cauciucuri „Silvania” din Zalău și „Victoria” din Florești, precum și compania de reșapare Tofan Recap, către grupul francez Michelin. Tranzacția a fost estimată la momentul respectiv la 100 milioane de dolari.

Sursa foto: Arhiva EvZ.ro