O mare minciună! Clip fals cu banner anti Trump pe turnul Eiffel, distribuit în masă pe internet

O mare minciună! Clip fals cu banner anti Trump pe turnul Eiffel, distribuit în masă pe internet
Pe rețeaua de socializare Twitter a circulat, duminică, 22 noiembrie, un video în care aparent organizația Greenpeace atârnase la poalele turnul Eiffel un banner pe care scria “Donald Trump ratat”, acesta conținând și hashtagul “#resist”, dar si Greenpeace scris de mână.

Twitter-ul a luat foc în weekend, după ce un video aparent provenit de la Associated Press în care turnul Eiffel fusese “împobobit” cu un banner anti Trump a luat cu asalt rețeua de socializare fiind distribuit în masă și vizualizat de peste 150 de mii de ori de catre utilizatori.

“BREAKING: Greenpeace atârnă bannerul anti-Donald Trump de Turnul Eiffel.”, așa sună mesajul ce însoțea filmulețul de 45 de secunde ce a avut mii de distribuiri în câteva ore.” Deși clipul a ajuns inclusiv pe YouTube, cațiva utilizatori și-au dat seama că acesta era un fals și nu au ezitat să comenteze:

“Îmi pare rău că dezamăgesc pe toată lumea, dar acest video este un fake. Uite video original al AP (Associated Press): Greenpeace a Atârnat un banner pe 5 Mai 2017 în semn de protest împotriva unui candidat la prezidențiale”, a comentat utilizatorul Twitter, fiind urmat si de alții care și-au dat seama că filmarea nu este reală.

Protest împotriva lui Marine le Pen

În realitate, situația datează din 2017, cand Greenpeace a desfăşurat un banner pe Turnul Eiffel, cu un mesaj îndreptat împotriva Frontului Naţional. Candidata formaţiunii de extremă dreapta, Marine Le Pen, era finalista celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din acel an.

“Libertate, egalitate, fraternitate” era mesajul real de pe banner-ul desfăşurat de Greenpeace pe Turnul Eiffel, iar pe acesta se mai puteau citi cuvintele “#resist” şi “Greenpeace”.

“Nu putem rămâne spectatori în faţa riscului ca Frontul Naţional să câştige aceste alegeri”, declara Greenpeace Franţa la acea vreme.

Sursa foto: Twitter

Tudor Chirilă și polițistul Godină, replici acide din cauza unei petiții a actorilor adresată Guvernului