Actorul și muzicianul Tudor Chirilă se numără printre artiştii faimoși care au semnat scrisoarea adresată oficialilor.
Scrisoarea artiștilor semnatari le cere liderilor PNL de la Palatul Victoria să includă cântăreţii în schema de ajutor de stat în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Scrisoarea este semnată de aproximativ 100 de artişti din România, printre care și nume mari ca Delia, Smiley, Tudor Chirilă, Antonia, Holograf, Andreea Bănică, Ștefan Bănică sau Loredana. Aceștia nu sunt în situația de a muri de foame, fiindcă au încă resurse financiare din activitățile anterioare, dar s-au simțit datori ca să deschidă o listă prin care se solicită ajutor pentru toți colegii din breaslă. E vorba de corpul tehnic care lucrează la orice spectacol de teatru, operă, concert, de artiștii debutanți etc.
Artiștii, săriți din proiectul de ajutor de stat
Scrisoare deschisă
„Domnului prim-ministru Ludovic Orban, domnului ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, doamnei vicepremier Raluca Turcan, stimată doamnă, stimaţi domni,
Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului.
Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri.
Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”.
Lista cu semnături e lungă. Dar, așa cum am spus, vocalul Tudor Chirilă a considerat că trebuie să-și spună punctul de vedere, să explice și să comenteze și în spațiul online, pe pagina sa de Facebook. Și a avut parte și de contre și de atacuri exacerbate cu duiumul.
Explicația lui Tudor Chirilă de la miezul nopții
„Scrisoarea deschisă nu este inițiată de mine (mi-ar fi plăcut să o fac) și sunt de acord că ea putea să includă un număr mai mare de artiști, dar cred că e mai important că ea există decât că nu întrunește un număr de semnături relevant. În ce mă privește, fac parte din categoria artiștilor care se poate susține în această perioadă, dar consider că vocea mea se poate pune și în slujba celor care nu sunt atât de vizibili/vocali. Detractorii nu se gândesc însă că Vama, de exemplu, nu înseamnă doar Tudor Chirilă, ci un grup de 10 oameni cu dificultăți financiare considerabile afectați de lipsa posibilității de a performa în profesiile lor. Vama, ca multe alte trupe sau entități, înseamnă tehnicieni și instrumentiști, profesioniști ai industriei de spectacol. Acum, liber la hatereală:)”, a scris Tudor Chirilă, la miezul nopții, pe pagina lui de Facebook.
Unul dintre comentatorii care au declanșat scandalul la postarea lui Chirilă este agentul de poliție Marian Godină.
Replici polițist-actor
Așa cum se întâmplă de obicei pe Facebook, imediat polițistul Godină a adunat în jurul lui alte voci de inși dispuși să-și verse ura și frustrarea pe artiștii care „cerșesc”.
Marian Godină: Mai mult de trei sferturi din lista asta, de fapt aproape toți, cu câteva excepții, sunt cei care în multe momente în care societatea are nevoie de voci aleg să nu se bage, ca să nu piardă public, probabil, sau pentru că pur și simplu nu le pasă. Câți dintre artiștii din lista asta au scos capul să spună ceva când zeci de mii de oameni înghețau în stradă sau în multe alte situații?
Acum fac scrisori deschise…
Oricâte argumente ai, deși înțeleg unele dintre ele, demersul se vede urât tare din orice unghi l-aș privi.
Mie mi-era rușine de unii polițiști care doreau să primească spor covid, dar văd că se poate și mai rău.
Tudor Chirilă: Nu ma simt deloc vizat de comentariul tau, apropo de voci civice, dar nu pot sa nu remarc irelevanta comentariului. Faptul ca artistii din toate categoriile sunt exclusi de la o schema de ajutor de stat dedicata “sectorului cultural” nu conteaza? Sau, in viziunea ta, poti semna o scrisoare publica doar daca ai avut o voce civica pe alte probleme? As putea comenta ca nu prea a existat solidaritate sociala nici viceversa, dar incepem o spirala inutila a fragmentarii sociale. Pe scurt, banuiesc ca nu ai nimic impotriva faptului ca un ajutor de stat pentru sectorul cultural ar trebui sa acopere in mod echitabil intreg sectorul. Cat despre neimolicarea civica si solidaritatea sociala pe care le reclami, te-ai gandit vreodata sa le scrii celor vizati pe paginile lor?
Marian Godină: Sper să fie incluși și artiștii în schema de ajutor, dar mai sper ca mulți dintre ei, cei care nu au nevoie, să aibă demnitatea de a-l refuza. Când ceri mii de euro pentru câteva ore, uneori din bani publici, ca să nu ceri ajutor de la stat nu ai nevoie de vreo exigență morală, e de ajuns să nu fii nesimțit. Cred că acum am fost mai clar. (…)
Modul în care mi-ai răspuns, de sus, de pe un piedestal al artiștilor care privesc spre plebe, mă face ca de acum înainte să nu mai văd in tine decât o altă variantă de Mălin Bot. Succes!”
10 fotografii uimitoare cu Audrey Hepburn pe care nu le-ai mai văzut
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook