O motivație pentru 2021: femei care au schimbat lumea de-a lungul istoriei

O motivație pentru 2021: femei care au schimbat lumea de-a lungul istoriei
De-a lungul istoriei, femeile s-au luptat curajos și neobosit pentru a se afirma ca indivizi și experți în domeniul lor, în timp ce majoritatea bărbaților au avut luxul de a avea toate acestea de la sine. Designeri revoluționari, exploratori, piloți, activiste politice și feministe, artiști, monarhi și lideri. Există ceva ce aceste femei au în comun: toate sunt războinice și continuă să ne inspire în viață modernă.

Realizările lor par cu atât mai impresionante, având în vedere lumea modernă în care trăim acum, unde moda, tendințele și politica se pot modifica cu un hashtag la fel de repede ca bătăile inimii, ceea ce înseamnă că găsirea unei inspirații atemporale poate părea uneori o sarcină imposibilă. 

Eleanor Roosevelt a lansat cu ceva timp în urmă o provocare, încurajându-ne pe toți să „facem un lucru în fiecare zi care să ne sperie”. 

Mary Wollstonecraft 

În 1792, apelul lui Mary Wollstonecraft pentru egalitate și susținerea drepturilor femeilor a lovit societatea din secolul al XVIII-lea ca un tunet care spintecă un copac în două. Din fericire, acum trăim într-o epocă în care gândirea feministă este considerată o normalitate, dar la sfârșitul anilor 1700, sugestia lui Wollstonecraft care spunea că bărbații și femeile ar trebui considerați egali ca ființele raționale era ridicolă. Publicarea „O Vindicație a Drepturilor Femeii” în 1792 este considerată unul dintre primele exemple de filozofie feministă. Nu a durat mult până când a avut loc o reacție, nefiind retipărită până la mijlocul secolului al XIX-lea. Un adevărat revoluționar, spiritul lui Wollstonecraft persistă.

Nora Ephron

Emmeline Pankhurst a fost numită una dintre cele 100 de persoane cele mai importante din secolul al XX-lea.

În 1903, Pankhurst a co-fondat Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) cu o agendă clară axată pe acțiunea directă pentru a câștiga votul femeilor, spunând: „Faptele nu cuvintele trebuiau să fie motto-ul nostru permanent”.

 

Aceste cuvinte s-au dovedit curând a fi adevărate. La închisoarea Holloway, Emmeline Pankhurst a organizat prima ei grevă a foamei, rezistând violenței și abuzurilor pentru a permite tuturor femeilor dreptul de vot.

Josephine Baker

Mișcările ei au fost inconfundabile: mâini ritmate, șolduri rotative și picioare elastice care au propulsat-o pe ringul de dans, ca o rafală de vânt hipnotică. 

Ernest Hemingway, a numit-o „cea mai senzațională femeie pe care a văzut-o vreodată cineva”. Cu toate acestea, în ciuda popularității și faimei sale, lupta lui Rosa Parks a fost grea. Când a ajuns în America în anii 1950, i s-au refuzat rezervările la 36 de hoteluri. Ea și-a dus bătălia la cluburile de cabaret, refuzând să acționeze pentru publicul segregat rasial (în ciuda unei oferte de 10.000 de dolari a unui club din Miami). Nici măcar apelurile amenințătoare de la Klu Klux Klan nu au speriat-o. În 1963, a stat alături de Martin Luther King la Marșul de la Washington. Era singura vorbitoare oficială de acolo.

Frida Kahlo

A o înțelege pe Frida înseamnă a-i înțelege durerea. Dar asta nu o face victima propriei suferințe. Ba dimpotrivă, numeroasele traume care i-au afectat viața (inclusiv un accident oribil de autobuz care a lăsat-o schilodită) i-au dat instrumentele cu care să-și picteze adevărul interior. 

Soțul ei Diego Rivera a vorbit odată despre arta Fridei ca fiind „picturi care exaltau calitățile feminine ale rezistenței și adevărului, realității, cruzimii și suferinței. Niciodată o femeie nu a mai pus poezie atât de agonizată pe pânză”. 

Picturile ei sunt neînfricate, deoarece pictează dualitatea conflictuală a experienței feminine. În unele privințe, arta Fridei este atât petala de trandafir, cât și spinul.

Un celebru designer international, acuzat de abuz și agresiune

Recomandarile noastre