O româncă este cel mai tânăr star de cinema al francezilor. Iată cine este Anamaria Vartolomei!

O româncă este cel mai tânăr star de cinema al francezilor. Iată cine este Anamaria Vartolomei!
Anul trecut, frumoasa româncă a fost desemnată drept revelația anului de către Academia César. Azi, vedeta a fost nominalizată la premiile César - cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia francez.

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost nominalizată miercuri la premiile César. Acestea sunt cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză. Ea e nominalizată la categoria „Cea mai bună tânără speranţă feminină”, datorită rolului interpretat în filmul „L’événement”, informează linternaute.com.

Lista nominalizărilor pentru cea de-a 47-a ediţie a galei premiilor César a fost anunţată de Academia franceză de tehnici şi arte cinematografice miercuri, 26 ianuarie, cu aproape o lună înainte de ceremonia de decernare a acestor trofee. Ca în fiecare an, gala, ce va avea loc pe 25 februarie, va fi difuzată de postul de televiziune Canal+.

Despre reușitele Aneimaria Vartolomei, site-ul Rețete și Vedete a scris și anul trecut, când românca a fost nominalizată tot de Academia Franceză.

De la Plopu, pe afișul festivalului de la Cannes

Anamaria Vartolomei este unul dintre zecile de mii de copii români pentru care părinții au decis să își schimbe viața, în speranța că le pot oferi un trai mai bun. Ana a copilărit într-un sat din județul Bacău și a ajuns în Franța când avea doar 6 ani. Aceasta s-a dovedit a fi șansa vieții ei.

„M-am născut la Bacău în 1999 și am crescut la Plopu, sat ce aparține orașului Dărmănești, alături de bunici, până la vârsta de 6 ani, părinții mei fiind plecați în Franța de când aveam 2 ani”, mărturisea actrița într-un interviu.

Debut în cinematografie la nici 11 ani

Anamaria Vartolomei a debutat în cinematografie la vârsta de zece ani şi jumătate. Mica talentată a fost aleasă din 500 de candidaţi pentru a interpreta unul dintre cele două roluri principale din filmul „My Little Princess” (2011), alături de celebra Isabelle Huppert. Personajul ei era puternic inspirat din copilăria regizoarei acelei pelicule, Eva Ionesco.

Acel prim rol a însemnat pentru tânăra actriță franco-română o primă nominalizare. Ea a fost menționată la premiul Lumiere pentru cea mai bună speranţă feminină. Un an mai târziu, la Festivalul de la Cannes, ea a fost aleasă pentru a apărea pe afişul oficial al secţiunii Semaine de la Critique.

De atunci, Anamaria Vartolomei a interpretat apoi roluri secundare în filme precum „Jacky au royaume des filles” (2014) şi „L’Ideal” (2016). În 2017, a primul unul din rolurile principale în filmul „L’Echange des princesses”.

Anul 2021 i-a adus Anamariei Vartolomei rolul principal în filmul „L’Evenement”. Pelicula e o dramă regizată de Audrey Diwan care face referire la perioada în care avorturile erau ilegale în Franţa. Filmul a câştigat Leul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia. Prestaţia tinerei actrițe a fost salutată de criticii de specialitate, care au considerat-o „excepţională” (Le Monde) şi „spectaculoasă” (Slate). Filmul este de asemenea nominalizat, anul acesta la categoria „Cel mai bun film” de la premiile César.

Tot anul trecut, prestigioasa Academie César din Franța a inclus-o într-o selecție restrânsă de revelații ale anului 2021 în cinema, pentru rolul său din filmul Just Kids (Doar copii).

Plecarea în Franța a însemnat șansa carierei pentru Anamaria Vartolomei

„România e țara mea maternă, iar Franța e țara cosmopolită, deschisă și diversă care m-a adoptat și mi-a permis să îmi fac din pasiune, meserie”, a mai declarat artista pentru Cultura la dubă.

Ea a povestit cum a început să fie pasionată de film. Probabil că dacă nu ajungea să trăiască în Franța, cursul vieții i-ar fi fost altfel. Totul a început prin participarea la activitățile extrașcolare propuse în școala primară. O prietenă s-a înscris la clubul de teatru, poezie și punere în scenă, iar Anamaria Vartolomei a urmat-o.

„Atât de tare mi-a plăcut încât le-am cerut părinților mei să mă înscrie la curs de teatru în afara școlii.În perioada aia, tatăl meu, care are o firmă în construcții, lucra la o actriță de teatru. I-a vorbit despre mine și ea i-a dat un site de casting online. Căutând noi acolo pentru a vedea despre ce e vorba, am dat peste anunțul de casting al filmului My Little Princess, realizat de Eva Ionesco”, și-a amintit tânăra vedetă, conform sursei citate.

Premiile César

Premiile César recompensează începând din anul 1976 cele mai bune realizări şi interpretări din cinematografia franceză. Aceste trofee – al căror design a fost creat de sculptorul César – sunt atribuite în fiecare an la Paris de Academia de tehnici şi arte cinematografice.

Sursa foto: Instagram