Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii de știință dezvăluie de ce timpul pare să se accelereze pe măsură ce îmbătrânim

Oamenii de știință dezvăluie de ce timpul pare să se accelereze pe măsură ce îmbătrânim
Se pare că nu există adult care să nu fi spus măcar odată că „timpul zboară” pe măsură ce îmbătrânesc. Oamenii de știință au găsit acum explicația.

Oamenii de știință au spus că acest lucru se datorează probabil faptului că, pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii au mai puține experiențe asupra cărora să reflecteze.

„Una dintre ele este că, atunci când suntem mai în vârstă, avem tendința de a avea vieți mai structurate în jurul unor rutine și mai puține evenimente marcante pe care le folosim pentru a delimita diferite epoci ale timpului vieții noastre”, a declarat Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan pentru DailyMail.com.

Lustig a adăugat că, în copilărie, un om are mai puține experiențe asupra căruia să reflecteze. Pentru un copil de cinci ani, un an reprezintă 20% din viața sa, plină de experiențe, pe măsură ce descoperă lumea. Cu toate acestea, aceeași perioadă de timp reprezintă doar două procente din viața unei persoane de 50 de ani, care probabil are mai puține experiențe noi.

Oamenii măsoară timpul prin evenimente memorabile

Potrivit specialistului, creierul combină zile și săptămâni similare, ceea ce pare că totul se amestecă. De aceea, pe măsură ce timpul trece și oamenii îmbătrânesc, evenimentele sunt mai puține și mai rare.

Oamenii de știință au dezvăluit de ce timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim

Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor își pot aminti ceva ce au făcut o singură dată, mai degrabă decât de sute de ori.

Zborul în timp se datorează îmbătrânirii creierului

O altă teorie care circulă în comunitatea științifică vine de la Adrian Bejan de la Universitatea Duke, care sugerează că zborul în timp se datorează îmbătrânirii creierului. Specialistul și-a publicat cercetarea în 2019 și afirmă că percepția asupra experiențelor de viață poate fi distorsionată pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar creierul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa noi imagini mentale.

Pe de altă parte, la o vârstă mai fragedă, creierul poate asimila informații noi în mod rapid, ceea ce face ca zilele să pară să dureze mai mult. Potrivit lui Bejan, schimbările fizice ale nervilor și neuronilor joacă un rol major în percepția oamenilor asupra timpului pe măsură ce îmbătrânesc.

De-a lungul anilor, aceste structuri devin mai complexe și, în cele din urmă, se degradează, creând mai multă rezistență la semnalele electrice pe care le primesc. Conform ipotezei cercetătorului, degradarea acestor caracteristici neurologice cheie determină scăderea ratei de achiziție și procesare a noilor informații.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre