Oboseala oculară. Ce este și cum o combatem

Oboseala oculară. Ce este și cum o combatem
Statul prea mult la televizor sau în fața calculatorului poate cauza oboseala oculară. Iată cum o putem combate.

Conform specialiștilor, ochii joacă un rol de avertizare timpurie pentru apariția simptomelor de oboseală sistemică. Prin urmare, când simțiți acea senzație de oboseală oculară, trebuie să faceți ceva pentru a vă relaxa și a reduce acest simptom deoarece, în caz contrar, el va produce oboseală în tot corpul, fapt ce va afecta sănătatea. Medicii spun că oboseala ochilor este produsă și de anumite probleme ale organismului, mai ales ale ficatului, rinichilor, splinei sau stomacului.

Oboseala oculară poate fi combătută prin exerciții 

Există câteva exerciții simple prin care puteți reduce oboseala oculară, puteți ameliora simptomele unor boli de ochi și puteți îmbunătăți starea generală de sănătate. Două dintre aceestea sunt foarte simple de realizat: 

Exercițiile de schimbare a focalizării care reduc tensiunea oculară – Țineți un deget la câțiva cm distanță de un ochi, concentrați-vă privirea asupra lui, apoi îndepărtați-vă degetul de față și concentrați-vă privirea asupra unui obiect mai îndepărtat, iar apoi asupra degetului. Apropiați-vă degetul de ochi și concentrați-vă atenția asupra lui, iar apoi asupra altor obiecte din jur. Repetați de 3 ori.

Mișcarea ochilor – Închideți ochii, mișcați ochii în sus și în jos, repetați de 3 ori. Mișcați ochii spre stânga și spre dreapta, repetați de 3 ori.

Pauza de lucru

Experții recomandă o pauză la fiecare 30-40 de minute de lucru încontinuu în fața calculatorului. Pauza este necesară pentru a lăsa ochii să se odihnească și să se relaxeze. În pauză, este recomandat să clipiți în mod repetat, de cel puțin 20 de ori – metodă care va ameliora oboseala.

Odihniți-vă ochii

O altă cauză a oboselii oculare este lucrul pe calculator, fără pauze. Oboseala se poate datora focalizării constante pe ecran. Specialiștii spun că este esențial să faceți pauze dese, la fiecare 20 de minute de stat la calculator. Este vorba despre regula 20-20-20, care reduce oboseala și relaxează mușchii ochilor (folosiți la concentrarea asupra ecranului PC-ului). Se face pauză timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute de privit la ecranul calculatorului, timp în care se clipește de 20 de ori și se privește un obiect la o distanță de 6 metri. 

Poziționarea corectă a calculatorului

Pentru a preveni încordarea ochilor și oboseala ar fi indicat să așezați computerul corect, astfel încât ecranul său să fie mai departe de distanța normală de citire. Asta înseamnă că ecranul trebuie să fie la 50-60 cm distanță de ochi.

Specialiștii recomandă ca partea superioară a ecranului PC-ului să fie puțin sub nivelul ochilor. În acest fel, ochii nu vor fi încordați, se vor simți confortabil.

Foto: Facebook