Oficial. Alcoolul cauzează cancer! Avertismentul ar trebui notat pe etichete, spun medicii

Oficial. Alcoolul cauzează cancer! Avertismentul ar trebui notat pe etichete, spun medicii
Alcoolul ar trebui să aibă etichete de avertizare privind cancerul, spun medicii și cercetătorii care fac presiuni pentru a crește gradul de conștientizare a riscului. Încă de anul trecut a fost făcut public un studiu realizat de canadieni, iar postarea unui medic, pe TikTok, e menită să vină în sprijinul avertismentelor înfiorătoare.

Susținătorii etichetelor de avertizare cu privire la cancer doresc ca să înțeleagă că alcoolul este una dintre principalele cauze ale acestei boli teribile și care poate fi prevenită. Alcoolul este una dintre primele trei cauze ale cancerului care poate fi prevenit, arată CBC.ca. Experții canadieni în domeniul sănătății spun că este timpul să fie puse pe sticlele cu alcool etichete de avertizare – un lucru împotriva căruia industria a făcut presiuni, mai arată sursa citată.

Puțini oameni cunosc adevărul și poate că puțini vor să îl audă: alcoolul, orice cantitate de alcool, poate provoca cancer. Nu există o cantitate sigură, iar apelurile pentru informarea canadienilor sunt din ce în ce mai numeroase. „Chiar și consumul unui pahar pe zi crește riscul de apariție a unor tipuri de cancer – inclusiv, dacă sunteți femeie, cancerul de sân – dar și cancere ale sistemului digestiv, ale gurii, ale stomacului”, a declarat Tim Stockwell, cercetător principal la Institutul canadian pentru cercetarea consumului de substanțe de la Universitatea din Victoria.

Alcoolul, factor cancerigen de mare risc

Alcoolul a fost clasificat de zeci de ani de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului ca fiind un carcinogen (cancerigen pentru oameni) din Grupa 1, alături de tutun și azbest. Pe de altă parte, alcoolul este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale cancerului care poate fi prevenit, după fumat și obezitate. Tot ce trebuie să facem e să renunțăm la a mai consuma alcool.

@docamen Should alcohol bottles come with a cancer warning label? No amount of 🍺🍷 is safe, according to new research from Canadian Centre on Substance Use and Addiction. #fyp #foryoupage ♬ original sound – Daniel G. Amen, MD

Stockwell vrea să schimbe această situație și, împreună cu alți experți în sănătate, pledează pentru etichete de avertizare privind cancerul pe recipientele de alcool. Oamenii trebuie să știe, spune el, că, deși există și alți factori genetici și factori legați de stilul de viață care contribuie la apariția cancerului, fiecare băutură vine cu un risc.

Vânzările de alcool sunt în creștere. Și numărul cazurilor de cancer

„Riscul de la alcool, este un răspuns la doză. Cu cât doza este mai mare și mai frecventă, cu atât riscul este mai mare”, mai arată specialistul.  Potrivit Institutului canadian pentru cercetarea consumului de substanțe, doar aproximativ 25% dintre consumatorii de alcool canadieni știu că alcoolul poate provoca cancer. În Canada, alcoolul a fost legat de 7.000 de cazuri noi de cancer numai în 2020.

Vânzările de alcool în creștere de la începutul pandemiei au declanșat îngrijorări cu privire la o creștere iminentă la nivel mondial a cazurilor de cancer asociate. Experții spun că riscul a existat întotdeauna, dar este ușor de ignorat, deoarece consumul de alcool este atât de normalizat și atât de celebrat ca formă de relaxare și recompensă.

Recomandarile noastre