Oficial. Momentul în care oamenii vor avea cip-uri implantate în creier e peste câteva luni

Oficial. Momentul în care oamenii vor avea cip-uri implantate în creier e peste câteva luni
Ați auzit, de bună seamă, teoriile că vaccinurile anti-Covid ar avea scopul de a-i cipa pe oameni. Și ați văzut filme în care oamenii chiar aveai cipuri implantate.

Ei bine, se întâmplă. Momentul în care oamenii vor avea cip-uri implantate în creier e peste câteva luni. Neuralink, compania fondată de Elon Musk, speră să implanteze primele cip-uri în creierul oamenilor în anul care vine.

Compania Neuralink a desfășurat cercetări în domeniul interfeţelor creier-computer avansând suficient de mult pentru a permite debutul comercial, cu cip-uri implantabile direct în creierul oamenilor. Foarte mulți ani, cercetătorii angajați de Elon Musk au lucrat într-un secret maxim. Abia după ce s-a avansat considerabil cu tehnologia, acesta a decis că anumite informații pot fi făcute publice.

Neuralink a ieșit din anonimat în anul 2019, când a dezvăluit primul prototip pentru un dispozitiv implantabil. Acesta era capabil să ofere interfaţă directă între dispozitive electronice şi creierul persoanelor paralizate. Ajutarea persoanelor cu deficiențe locomotorii este doar începutul.

Cum arată viitorul la care visează Elon Musk

Nu peste mult timp oamenii vor merge o clinică specializată, pentru a-și implanta un cip. Acesta le va permite să controleze cu puterea minții smarphone-ul sau PC-ul. Se vorbește și de un implant util pentru controlarea mașinilor Tesla, împărțind „efortul” cu computerul dedicat pentru condus autonom, fără să mai ai vreodată nevoie de butoane, sau măcar de interfața touch.

În 2022 încep testele pe voluntari umani

Neuralink a finalizat experimentele pe maimuțe și va începe, anul viitor, testarea pe voluntari umani, confirmând dezvoltarea unui tip de implant foarte sigur de folosit și fiabil. Responsabilii companiei spun că cipul lor  poate fi instalat și îndepărtat în condiții de siguranță. În primă etapă „candidații” vor fi selectați din rândul persoanelor cu probleme locomotorii severe, cum ar fi leziuni la coloana vertebrală și paraplegici.

Elon Musk precizează că „standardele Neuralink pentru implantarea dispozitivelor sunt substanțial mai înalte”, decât cerințele formulate de autoritatea americană FDA, în contextul în care anunță debutul comercial al cipurilor sale, în 2022.

Compania a distribuit în luna aprilie un clip foarte sugestiv, prezentând o maimuță care poartă un cip Neuralink, participând la un joc video folosind nimic altceva decât propriile gânduri.