Conform unor studii derulate de Universitatea John Hopkins, muzica ne poate menține creierul tânăr. Se zice că atunci când vrei să îți transformi corpul, trebuie să te duci la sală și să faci exerciții fizice. Dacă vrei să îți “exersezi” creierul, atunci dă drumul la muzică. Există o urmă de adevăr în asta. Muzica stimulează creierul foarte mult. Este o structură matematică și arhitecturală, spun specialiștii, iar creierul tău are nevoie de o mare “descifrare” pentru a o “citi”. Pentru că este ținută în priză, mintea noastră încetinește procesul de îmbătrânire practic. Așa că ne menținem creierul tânăr cu melodiile preferate.
Referitor la exercițiile fizice, muzica ne poate ajuta și să avem un antrenament mult mai eficient. S-a demonstrat că ne-ar putea îmbunătăți rezistența în timpul unui efort fizic.
Să asculți muzică îți poate crește într-un mod semnificativ și vigilența mentală, concentrarea și memoria. Ritmul repetitiv al undelor melodice ajută creierul să rețină mai bine informația, astfel memoria noastră devine mai bună. Așa că, atunci când lucrezi la un proiect important, poate ar fi indicat să schimbi acea ceașcă de cafea cu o melodie, melodia ta preferată eventual. Poate fi și extrem de util dacă te-ai decis să înveți ceva nou și să începi niște cursuri. Să luăm spre exemplu că te-ai hotărât să înveți… poker. Acesta este un joc de cărți unde vigilența ta mentală trebuie să fie la cel mai înalt nivel și ar fi de mare ajutor să ai și o memorie bună. Dacă ești un începător în asta, există de fapt o școală care te învață absolut tot ce trebuie să știi despre poker.
Conform unui alt studiu desfășurat de cei de la Harvard, muzica ar stimula toate regiunile din creier, în special cele ce țin de bunăstare, funcția cognitivă, calitatea vieții și chiar fericirea. Puține lucruri au aceste efecte asupra minții.
Ascultatul muzicii te mai poate ajuta și să îți calmezi mintea și să ai o stare generală mai bună. Așa că, dacă te confrunți cu schimbări bruște de spirit, dă drumul la radio sau ascultă pe YouTube muzică ta preferată. De asemenea, încearcă să simți și să observi ce se întâmplă în corpul tău atunci când asculți melodii vechi, pe care le asociezi cu o anumită perioadă din viața ta. Cum reacționezi și ce simți? Muzica poate trezi sentimente fantastice în noi, în mintea și în sufletul nostru.
În primii ani de viață, copiii e bine să fie expuși la o anumit gen de muzică
Un alt beneficiu foarte important al ascultatului muzicii ar fi că ar reduce stresul și anxietatea. Conform altor studii, cei care au ascultat muzică în “slow tempo”, adică într-un ritm mai încet, au arătat nivele mai mici de stres și anxietate. Cum stresul este și contagios, ar fi indicat și să nu stăm în preajma unor persoane stresate.
S-a demonstrat că și bebelușii au de câștigat după urma muzicii. Unii spun că ar fi benefică pentru ei încă de când sunt în burta mamei; alții recomandă ca, în primii ani de viață, copiii să fie expuși la o anumit gen de muzică care îi poate ajuta să își creeze sinapsele creierului.
Să avem grijă însă și cât de tare ascultăm. Dacă ascultăm la căști, nu trebuie neapărat să dăm la maxim, ar trebui să ne protejăm și auzul. Dacă ascultăm muzică de relaxare sau pentru meditație, atunci volumul ar trebui să fie unul destul de încet, ca să ne putem concentra și limpezi gândurile.
În concluzie, data viitoare când te simți fără chef de nimic, fără motivație sau ești supărat, ți-ai putea ridica moralul, doar dacă dai drumul la radio sau dacă asculți albumul tău preferat. Muzica poate avea un efect terapeutic asupra creierului și sufletului tău deopotrivă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook