Stresul este ca o umbrelă pentru emoțiile negative, cum ar fi îngrijorarea, anxietatea și frustrarea. Ei bine, stresul este contagios. La fel ca o răceală obișnuită, îl puteți „prinde” de la alte persoane. Și la fel ca un virus, vă poate face să vă simțiți emoțional.
Cum se răspândește stresul
Ca parte a cercetărilor sale asupra stresului și comportamentului, dr. Tony Buchanan, coordonator al Programului de Neuroștiințe de la Universitatea Saint Louis din St. Louis, Missouri, a colectat date de la mii de oameni într-o sarcină numită „Trier Social Stress Test”.
În timpul fiecărui test, studenții au fost recrutați să se ridice în fața unui grup de necunoscuți și să țină un discurs public, apoi li se cere să calculeze niște exerciții matematice grele, în capul lor. Totul a fost conceput pentru a fi stresant, până la expresiile asistenților de cercetare care urmăreau totul.
Stresul este contagios
Prin urmare, participanții au devenit tulburați, conform spuselor lui Buchanan. Ei fac erori în matematică. Uită cuvintele „corecte” pe care vor să le folosească. Și, deși pentru fiecare experiment, rolul său este doar acela de observator, Buchanan recunoaște: „Am început să mă simt rău”.
Când cercetătorii de la Universitatea Columbia Britanică (UBC) au colectat probe de salivă de la peste 400 de elevi de școală elementară, au descoperit că în sălile de clasă în care profesorii se simțeau „stresați”, elevii aveau niveluri ridicate de cortizol, alias „hormonul stresului”.
Anchetatorii studiului nu au putut descifra care a fost primul: copii stresați sau profesori stresați. Oricum ar fi, consecințele sunt mai profunde decât prin surprinderea stării proaste a altcuiva pentru câteva ore.
În acest caz, cercetătorii UBC au subliniat preocupări precum dificultățile de învățare și problemele de sănătate mintală. Și nimeni nu știe cât de mult pot dura efectele acestei contagiuni de stres.
Spray-ul care ucide coronavirusul într-un minut
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook