Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă
Transformarea corpului său a intervenit brusc, iar tânărul a crezut că s-a sfârșit totul.  A fost complet deprimat după ce a dezvoltat vitiligo, la vârsta de 23 de ani. Nici nu putea să se uite  în oglindă. Străinii evitau să stea lângă el în autobuz de teamă să nu se „contamineze”. Este, totuși, o poveste cu „happy end”.

Deși suferă o afecțiune rară ale pielii, un tânăr de 37 de ani povestește cum a devenit omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă.

Modelul Roger Monte, din Rio De Janeiro, Brazilia, a dezvoltat vitiligo la vârsta de 23 de ani și a fost atât de afectat de modul în care pielea i s-a transformat încât a suferit o depresie severă și nu a mai putut să se privească nici măcar în oglindă.

Cei afectați de această afecțiune dezvoltă lipsuri de melanină (pigment natural al tegumentului) în piele, ceea ce determină apariția petelor albe în zonele afectate.

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

Roger a fost absolut devastat când a constatat că pielea sa aurie, pe alocuri, începea să se decoloreze și să devină albă. A crezut că viața sa s-a încheiat. A început să își acopere petele albe cu fond de ten. A fost prima idee care i-a trecut prin minte.

„Aveam 23de ani când a apărut prima pată de vitiligo. Văzând cum pielea mea se depigmentează am avut o senzație îngrozitoare, credeam că viața mea, care abia începuse, se va sfârși  în acel moment. Când am aflat că vitiligo se poate dezvolta din cauza stresului emoțional, m-am învinovățit pentru asta în fiecare zi”, își amintește omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă, până la urmă.

Roger a suferit de altfel si din cauza prejudecăților oamenilor din jurul său, care-l făceau să se simtă ca un paria. „Am avut câțiva ani foarte întunecați și nici măcar nu mă puteam privi în oglindă.  Nu mi-am acceptat deloc starea și am început să mă machiez pentru a-mi camufla petele”, a mai relatat acesta.

Ce este vitiligo și cum se manifestă boala

Vitiligo este o boală în care celulele pigmentare ale pielii sunt distruse în anumite zone ale corpului. Deși cauza exactă este necunoscută, experții spun că este o afecțiune autoimună în care sistemul de apărare al corpului atacă și distruge în mod eronat anumite celule din corp.

Nu este dureros și nu are consecințe semnificative asupra sănătății, dar poate avea consecințe emoționale și psihologice. Tratamentul variază de la medicamente și creme la grefe de piele. De obicei petele albe apar în zonele axilare și cele inghinale, în jurul gurii, ochilor, nărilor, buricului, organelor genitale și în zona rectală. În mod obișnuit se dispun simetric. Simptomele includ pierderea culorii pielii și înlocuirea ei cu pete albe.

Majoritatea pacienților vor dezvolta afecțiunea înainte de vârsta de 40 de ani. Aproximativ jumătate o dezvoltă înainte de vârsta de 20 de ani. Poate avea o componentă genetică, deoarece afecțiunea tinde să apară în familii.

Ani de traumă

„O persoană a spus că ar trebui să fiu la circ, deoarece petele de pe gura mea mă fac să arăt ca un clovn”, își mai amintește modelul. Aflând că boala e exacerbată de stres, tânărul și-a reproșat și mai mult modul în care arăta. El a spus: „Nu mi-a plăcut ceea ce am văzut în oglindă și am purtat machiaj pentru a-mi acoperi vitiligo aproape zece ani. Am simțit că sunt ținut ostatic.  Nu-mi plăcea să merg la plajă sau la sală sau să fac orice altă activitate care m-ar fi făcut sa transpir. Eram îngrozit că cineva îmi va observa petele”.

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

Cu toate acestea, viața i  s-a schimbat pentru totdeauna în 2016. El a întâlnit un nou grup de prieteni la sală.  Simțindu-se suficient de confortabil cu ei, le-a mărturisit despre boala sa. Aceștia l-au încurajat imediat să-și arate pielea.

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

„În 2016, am întâlnit niște prieteni noi, incredibili. Ei au început să mă facă să văd petele mele ca pe ceva unic și frumos. Într-o zi mi-am scos telefonul mobil, am făcut o fotografie și am postat-o ​​pe Instagram”, își amintește tânărul.

Răspunsul pozitiv pe care l-a primit a fost copleșitor. Persoane necunoscute și chiar prietenii cu care nu mai vorbise de ani de zile au fost de părere că pielea lui arăta incredibil și că curajul său de a-și arăta pielea era chiar inspirațional.

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

„Nu avusesem niciodată o fotografie cu mine atât de apreciată si însoțită de atât de multe comentarii pozitive.  Oamenii pe care nu îi mai văzusem de ani de zile îmi lăudau pielea. Spuneau că nu observaseră niciodată că am boala. A existat chiar un băiat care și-a ascuns propriul vitiligo cu machiaj și care m-a contactat.  Mi-a spus că postările mele l-au inspirat să nu-și mai ascundă pielea. O altă fată chiar a luat legătura cu mine pentru a-mi spune că povestea mea a contribuit la vindecarea depresiei ei”, a mai relatat modelul.

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

Cu o nouă încredere în sine, Roger Monte a continuat să posteze mai multe fotografii pe Instagram și, ca rezultat, a atras atenția unui număr de fotografi interesați să surprindă aspectul său unic. Așa a ajuns, încet, încet, model. „Au existat și situații în care unii au spus că romantizez boala și că nu este deloc frumos. Aceste aspecte sunt dureroase, dar fac tot posibilul să le ignor rapid. Eram timid și complet stingher în fața camerei, dar mi-am dat seama că eram fericit că sunt acolo”, spune supermodelul

Omul care și-a transformat boala într-o meserie bănoasă

Roger speră că mesajul său pozitiv îi va încuraja pe ceilalți care suferă în tăcere.

„Astăzi sunt cu adevărat fericit”, a spus Roger Monte.  „Îmi place să petrec ore întregi pe plajă, în aer liber și să simt soarele pe pielea mea. Dacă fotografiile mele pot ajuta alți oameni să-și îmbrățișeze adevăratul sine, atunci sunt fericit.  Am transformat camera foto din dușmanul meu în cel mai bun prieten și abia aștept să văd ce ne rezervă viitorul”, a concluzionat tânărul, relatează Daily Mail.

Un supermodel cu vitiligo la Victoria’s Secret

El nu este singurul model care suferă de vitiligo. Super celebră e canadianca Winnie Harlow, care, în iulie, a împlinit 26 de ani. Supermodelul e căutat, exact pentru aspectul neobișnuit al pielii sale, de marile case de modă.

Vedeta modei a crescut la periferia orașului Toronto și a făcut față bullying-ului, din cauza bolii ce care suferă. Winnie s-a născut cu vitiligo. Ea a fost descoperită pe Instagram, de către fostul supermodel Tyra Banks, participând ulterior la America’s Next Top Model. Aceasta a devenit una dintre cele 14 finaliste în anul 2014. A fost singura canadiancă care a participat vreodată la celebra emisiune. Winnie Harlow a devenit primul model cu vitiligo care a defilat în unul dintre cele mai celebre fashion show-uri din lume, Victoria’s Secret Fashion Show.

Sursa foto: Instagram

Cine o fotografiază pe Lidia Buble în imaginile provocatoare

Recomandarile noastre