Orban a dat vestea cea rea: Pensiile nu se majorează cu 40%

Orban a dat vestea cea rea: Pensiile nu se majorează cu 40%
După tot felul de discuții la nivel de miniștrii, de declarații și de insistențe ale societății civile, premierul Ludovic Orban a spus pentru prima oară tranșant: Mărirea pensiilor cu 40% nu este sustenabilă.

Declarația premierului a fost făcută în această seară, duminică, 21 iunie, la un post tv. Ludovic Orban nu a spus, însă, procentul cu care totuși se va produce mărirea pentru a fi, cât de cât, respectată legea. El a subliniat că bugetul de stat este conceput astfel încât să susțină un program de investiții care să ducă la creștere economică. De aceea, a spus el, bugetul de stat nu poate fi cheltuit în totalitate pe pensii, ajutoare sociale sau salarii ale bugetarilor.

„Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte, dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. (…) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (…) astea sunt motoarele de creştere economică”, a precizat Ludovic Orban, citat de evz.ro.

Premierul indică principalul obstacol în calea majorării conform legii existente. „Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a spus Orban.

Tot sâmbătă, ministrului Muncii, Violeta Alexandru, a făcut declarații care întăresc ideea că nu au fost identificate sursele financiare ca acest obiectiv să fie îndeplinit. Cel puțin nu cu 40%, așa cum promisese Guvernarea PSD.

Ceea ce nu a fost explicat de premier și de niciunul dintre miniștri este faptul că, în nenumărate rânduri, au spus că banii de pensii au fost prevăzuți în buget. Au dispărut, i-au relocat pentru alte cheltuieli sau investiții?

Trebuie subliniat că banii de pensii sunt prevăzuți în Legea Bugetului, care nu a trecut prin Parlament ci a intrat în vigoare prin asumarea de către Guvernul PNL.

Bacalaureat 2020. Cum îți ajuți copilul în perioada examenului