Este vorba de un pandantiv din aur bicolor și argint, decorat cu perle, care a fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această bijuterie a ajuns în posesia unei familii cu origini francize, din Iași, cunoscută pentru că era proprietara stabilimentului care găzduia, în epocă, protipendada societății românești.
Povestea pansantivului arată că, prima oară, când au ajuns la Iași Regele Carol și Regina Elisabeta, după proclamarea Regatului, au participat la un banchet în casa familiei Launay. Atunci bătrânul Launay i-a fost prezentat Regelui, care, cu mâna sa i-a atârnat pe piept decorația Bene Merenti cl. I-a. După plecarea Suveranilor din Iași, Launay a primit de la Rege un splendid ceas de aur cu lanț, iar soția sa de la Regină deosebitul pandantiv care este scos acum la licitație.
Pandantivul doamnei Launay, cadou prețios de la Regina Elisabeta
Unul din puținii francezi care au trăit la Iași, Henry Launay avea, din 1879 – restaurantul Jockey Club, pe strada Lăpușneanu, apoi a dechis Hotelul Europa, considerat cel mai bun din oraș.
Henry Launay s-a stabilitit în capitala Moldovei, venind din Viena, în 1874. „Restaurantul, cu grădina de vara, a ars în 1887. Peste doi ani, în 1889, la Expoziția Universală de la Paris, soții Launay deschid aici un cabaret românesc. Rudolf Șuțu menționează că Principele Bibescu era comisarul expoziției. Iar cabaretul românesc devine gazdă președintelui Republicii Franceze, Șahului Persiei și Reginei Norvegiei. Cabaretul avea și lăutari vestiți, în frunte cu celebrul bariton Ionică Barbu, care cântau zilnic, îmbracati în costume populare.
La finalul Expoziției, soții Launay au revenit acasă, la Iași. Mai exact, la proprietatea lor de la Sorogari. Cele mai sofisticate mese, pentru marii oameni ai vremii sosiți, erau servite de Launay. Astfel, printre cei care i-au stat la masă se numără Regele Carol și Regina Elisabeta dar și Natalia Obrenovici, care era atunci găzduită de doamna Rosetti Rosnovanu”, a relatat presei, în trecut, Anca Buzea, de la Muzeul Literaturii Române.
Licitație prețioasă
O mare licitație de bijuterii este programată de Artmark în data de 23 februartie. Acesta va scoate în fața colecționarilor și amatorilor de giuvaericale nu mai punțin de 200 de piese prețioase. Frumosul pandantiv dăruit de Regina Elisabeta are un preț de pornire nu foarte mare: de 2.000 de euro.
Sursa foto: Facebook, Artmark
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook