Părintele Calistrat, filmat când lovea o enoriașă, și-a primit „sentința”. Mulți sunt șocați de decizia Mitropolia

Părintele Calistrat, filmat când lovea o enoriașă, și-a primit „sentința”. Mulți sunt șocați de decizia Mitropolia
După ce a fost filmat lovind o enoriașă în fața bisericii, părintele Calistrat a fost oprit de la slujirea celor sfinte, dar toate problemele s-au terminat. Chiar înainte de Crăciun, i-au fost ridicate toate sancțiunile de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, s-a terminat și cercetarea privind acuzațiile aduse preotului Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni. Preotul a fost extrem de fericit că a putut să slujească de Nașterea Domnului și a fost filmat în fața altarului, apoi imaginile au fost postate pe contul de youbube al acestuia. Alături de acesta se afla și unul dintre ucenicii săi, părintele Ionuț Hrisostom Turtoi, despre care se spune că are un comportament ciudat cu credincioșii.

“Această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi

“Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji.

Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Acesta susține și că cele două femei care l-au reclamat pe Calistrat, subliind că au fost victime, nu au venit să Mitropolie să spună ce au pe suflet.

Vasile Bănescu spune că Patriarhia nu s-a implicat în luarea niciunei decizii

În ceea ce privește Patriarhia Română, purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu spune că aceste decizii sunt luate la nivelul fiecărei eparhii, nefiind sub jurisdicţia Patriarhiei. „În condiţiile în care fiecare eparhie are autonomie administrativă locală, comentariul meu în cazul menţionat devine irelevant.

Nu la fel de irelevante pot deveni, însă, urmările în timp ale oricărei decizii luate de o eparhie care se confruntă cu situaţii şi cazuri ce atrag atenţia la nivel naţional. Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”, a declarat Vasile Bănescu.

Recomandarile noastre