Noua formulă de calcul a pensiilor a fost explicată de către Doina Pârcălab, fostă președintă a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). După ce ministrul de Finanțe a anunțat că se lucrează la o creștere semnificativă a pensiilor, noile formule de calcul au fost explicate în detaliu de către prof. univ. dr. Doina Pârcălabu. Unele pensii vor crește și cu 30%, altele cu alte procente, în timp ce unele nu ar trebui să crească, pornind de punctajul obținut.
Pensiile cresc în funcție de grupa de vârstă
Persoanelor care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 le va fi majorată pensia cu procente între 20 și 20,67%. Aici se va ține cont de data nașterii și cea a pensionării. Astfel, având în vedere gradul de cotizare, cei născuți între ianuarie – martie 1944 și care s-au pensionat între ianuarie și martie 2007 ar putea beneficia de o creștere de până la 24%. Totodată, pentru persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între ianuarie și iulie 2010, creșterile de pensie pot ajunge la 30%.
Diferențiere de gen la noul calcul al pensiilor
Amintim că în toamna anului 2010 indicele de corecție a fost modificat, permițând o creștere estimată a pensiilor între 13% și 28%. În 2015, numărul maxim de ani de cotizare pentru bărbați, și anume 35, a fost atins. În noul context, le-ar putea crește pensiile cu până la 30 de procente. Există o diferență între bărbați și femei în ceea ce privește stagiul de cotizare. Femeile, având un stagiu de cotizare pornind de la 25 de ani, vor putea avea creșteri maxime de pensie de până la 12%. Este vorba că generațiile anterioare ieșeau diferențiat la pensie: femeile la 55-57 de ani, iar bărbații la 62 de ani.
„Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani”, a spus fosta șefă a Casei Naționale de Pensii.
Data de la care vor crește pensiile
Conform premierului și a ministrului Finanțelor, pensiile ar putea crește de anul viitor. „Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei, a declarat Boloș. În procente, am luat în calcul o creștere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare”.
Premierul Marcel Ciolacu a punctat că majorările pensiilor vor fi diferențiate, astfel încât unii pensionari să primească creșteri chiar și de 30%, astfel să se elimine inechitățile existente ani de zile. „Îmi doresc ca, asemenea anului trecut, pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a punctat și Marcel Ciolacu.
Sursa foto: Dreamstime
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook