Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol! Toți cei care poartă lentile de contact trebuie să afle adevărul despre acestea

Pericol! Toți cei care poartă lentile de contact trebuie să afle adevărul despre acestea
Lentilele de contact nu sunt așa de benefice precum se spune, arată un nou studiu britanic, relatează UPI. Deşi purtarea lentilelor de contact reutilizabile este în general sigură, aceasta poate fi asociată cu multe probleme.

Purtarea lentilelor de contact vine la pachet cu beneficii (absența ochelarilor) dar și cu o serie de probleme. Purtarea lor aduce cu sine un risc mai mare de apariţie a unei infecţii rare a ochiului, denumită cheratită Acanthamoeba (AK). Aceasta este o inflamaţie a corneeii, risc care creşte în cazul în celor care poartă lentilele în timpul somnului sau în timp ce fac duş, arată medicii specialiști care s-au implicat în realizarea studiului.

„În ultimii ani, am observat o creştere a cheratitei Acanthamoeba în (Marea Britanie) şi în Europa şi, deşi infecţia este încă rară, poate fi prevenită şi justifică un răspuns de sănătate publică”, a declarat autorul principal al studiului, dr. John Dart, de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.

Lentilele de contact sunt în general foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, şi care este singura complicaţie a utilizării lor care pune în pericol vederea.Având în vedere ca aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să ştie cum să-şi minimizeze riscurile de a dezvolta cheratită”, a transmis Dart într-un comunicat.

Anumite obiceiuri cresc și mai mult riscurile la purtarea lentilelor de contact

Pentru cercetarea lor, medicii au studiat peste 200 de pacienţi ai Moorfields Eye Hospital din Londra. Dintre aceştia, 83 erau pacienţi cu AK, iar 122 erau persoane care s-au prezentat la spital cu alte afecţiuni.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile – cum ar fi cele lunare – aveau de 3,8 ori mai multe riscuri de a dezvolta AK decât persoanele care purtau lentile zilnice de unică folosinţă. De asemenea, investigând modul de purtare al lentilelor, oamenii de știință au înțeles și că anumite obiceiuri creşteau riscul de a dezvolta AK. Ei menționează, între acestea, purtarea lentilelor în timpul duşului sau în timpul somnului.

Sursa foto: Optione.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre