Pictorul Laurian Popa deschide sezonul expozițional la Kunsthalle Bega

Pictorul Laurian Popa deschide sezonul expozițional la Kunsthalle Bega
Laurian Popa folosește realitatea modestă a obiectului (modest body object) și animația experimentală în instalația Soft Objects la Kunsthalle Bega Box. 

Pictorul Laurian Popa deschide sezonul expozițional la Kunsthalle Bega, cu un solo show – Soft Objects. deschiderea va avea loc vineri, 17 aprilie, între orele 12,00 – 20,00. expoziția va putea fi vizitată până în data de 15 mai 2021, de marți  până sâmbătă, între orele 12.00 –  18.00.

“Am pornit de la ideea de non-obiect, o negație a corpurilor solide ce sunt folositoare. O negare a întrebuințării obiectelor, care prin acest non devin obiecte ce nu folosesc la nimic, fără o formă utilă, a căror structură devine de multe ori nerecognoscibilă.

Pictez lucruri care nu sunt, nu există, sau care nu reprezintă obiecte materiale ori reale. Însuși conceptul de „obiect inexistent” pare paradoxal, imaginile se desfașoară cu frânturi de obiecte reale care apar și dispar dar lasă mereu loc pentru „recunoaștere”. Privitorul recunoaște clar texturi, forme, imagini, dar nu poate repera mereu sursa.

Rațiunea caută permanent în compoziții să pună piesele cap la cap, la fel ca într-un puzzle, să facă legături între ce recunoaște, ceea ce crede că recunoaște și ce îi este complet nefamiliar.  (…) Dacă ar fi să definesc cumva aceste modificări aș folosi expresia de obiecte moi”, a mărturisit pictorul.

Născut în 1980 la Arad, Laurian Popa face parte din noul val al artelor vizuale din România.  Artistul e lector la Facultatea de Design Arad – UAV. În practicile sale artistice este preocupat de pictură și animație experimentală și a avut nenumărate expoziții solo și de grup.

Pictorul Laurian Popa deschide sezonul expozițional la Kunsthalle Bega

Obiecte moi (Soft Objects) este o sintagmă care, la prima vedere, pare contradictorie. Geometria interioară pare să lipsească cu desăvârșire, fiind înlocuită de o nouă organizare ce scoate la iveală epuizarea obiectului ca structură, textură și volum. Artistul propune o percepție diferită a imaginii a cărei referință devine ilogică, abstractă, dar care conferă obiectului o nouă anatomie.

Acest solo show folosește Box-ul Kunsthalle Bega ca un cadru scenografic  în care pictura și animația experimentală  sunt complementare.

Sursa foto: Kunsthalle Bega

Regulile pe care Albert Einstein le cerea primei soții să le respecte