Înainte de a vă apuca de treabă, e bine să rețineți prepararea aluatului, care poate fi folosit și cu alt tip de umplutură. Este un aluat foios, realizat fără drojdie. Rezultatul e un aluat care se întinde perfect și nu se rupe ușor. Urmăriți în continuare ingredientele aluatului și felul de a le modela.

Ingrediente aluat:

250 ml apă caldă, 1 ou, 1 lingură de oţet, 1 lingură de ulei, 1 linguriţa de sare, 1 linguriţa de zahăr, 400 – 450 g de făină.

Ingrediente umplutură:

Pentru umplutură putem folosi varză murată sau proaspătă pe care o călim puțin pe tigaie cu puțin ulei ( 800 g de varză).

Sau putem folosi brânză proapătă de vacă aproximativ 1 kg , caz în care mai e nevoie de 2 ouă și sare după gust. Umplutura o facem la alegere.

Mod de prepărare:

În apa caldă punem oţetul, uleiul, oul, zahărul şi sarea. Amestecăm bine, bine şi când ne convingem ca sarea şi zahărul s-au dizolvat, adăugăm câte puţin făina. Frământăm bine ingredientele până obţinem o cocă de aluat moale şi netedă.

Lăsăm aluatul să se odihnească 20 de minute acoperit cu un prosop. Împarţim coca de aluat în 8 părţi egale şi facem 8 biluţe. Lăsăm biluţele să se odihnească iarăşi 20 de minute după care puţin le întindem. Foile întinse le stropim generos cu ulei şi le punem una peste alta pe o farfurie sau într-un vas. Le lăsăm să se odihnească timp de încă 30 de minute.  Peste 30 minute putem modela plăcintele. Foile se întind până devin transparente, apoi se umplu și se împachetează a niște plicuri.


Plăcintele gata făcute le punem în tava tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu puţin ulei sau le puteti pune în tava unsă cu ulei fară a o tapeta. Înainte de a pune plăcintele la copt, le ungem cu un gălbenuş de ou amestecat cu 1 linguriţa de apă.

Plăcintele le coacem timp de 30 minute la180 de grade C în cuptorul supraîncălzit din timp.  După ce le scoatem din cuptor, le ungem cu puţină apă şi le acoperim cu un prosop timp de 10 minute înainte de ale servi.

Sursa: Bunica.md

Exclusiv. Marea provocare a „Craiului de Dorobanți” și secretele din viața privată

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri