Înainte de a vă apuca de treabă, e bine să rețineți prepararea aluatului, care poate fi folosit și cu alt tip de umplutură. Este un aluat foios, realizat fără drojdie. Rezultatul e un aluat care se întinde perfect și nu se rupe ușor. Urmăriți în continuare ingredientele aluatului și felul de a le modela.
Ingrediente aluat:
250 ml apă caldă, 1 ou, 1 lingură de oţet, 1 lingură de ulei, 1 linguriţa de sare, 1 linguriţa de zahăr, 400 – 450 g de făină.
Ingrediente umplutură:
Pentru umplutură putem folosi varză murată sau proaspătă pe care o călim puțin pe tigaie cu puțin ulei ( 800 g de varză).
Sau putem folosi brânză proapătă de vacă aproximativ 1 kg , caz în care mai e nevoie de 2 ouă și sare după gust. Umplutura o facem la alegere.
Mod de prepărare:
În apa caldă punem oţetul, uleiul, oul, zahărul şi sarea. Amestecăm bine, bine şi când ne convingem ca sarea şi zahărul s-au dizolvat, adăugăm câte puţin făina. Frământăm bine ingredientele până obţinem o cocă de aluat moale şi netedă.
Lăsăm aluatul să se odihnească 20 de minute acoperit cu un prosop. Împarţim coca de aluat în 8 părţi egale şi facem 8 biluţe. Lăsăm biluţele să se odihnească iarăşi 20 de minute după care puţin le întindem. Foile întinse le stropim generos cu ulei şi le punem una peste alta pe o farfurie sau într-un vas. Le lăsăm să se odihnească timp de încă 30 de minute. Peste 30 minute putem modela plăcintele. Foile se întind până devin transparente, apoi se umplu și se împachetează a niște plicuri.
Plăcintele gata făcute le punem în tava tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu puţin ulei sau le puteti pune în tava unsă cu ulei fară a o tapeta. Înainte de a pune plăcintele la copt, le ungem cu un gălbenuş de ou amestecat cu 1 linguriţa de apă.
Plăcintele le coacem timp de 30 minute la180 de grade C în cuptorul supraîncălzit din timp. După ce le scoatem din cuptor, le ungem cu puţină apă şi le acoperim cu un prosop timp de 10 minute înainte de ale servi.
Sursa: Bunica.md
Exclusiv. Marea provocare a „Craiului de Dorobanți” și secretele din viața privată
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook