Simona Ionescu / Redactor Șef

Poftiți la fructe exotice din România!

Poftiți la fructe exotice din România!
Nu e un vis. În România, se produc kiwi, smochine, rodii, banana nordului. Desigur, este mai ușor să le imporți din țări exotice, dar să știți că și cele românești sunt la fel de gustoase și mai ieftine.

Este o reușită a cercetătorilor români. Pe o suprafață de un hectar, în livada Universitatii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), se cultivă o mulțime de fructe inedite, printre care și soiul banana nordului, numit și fructul paw-paw, o specie exotică provenită din America de Nord.

Poftiți la fructe exotice din România!

Primele culturi de paw-paw, supranumită banana nordului, o specie exotică, provenită din America de Nord, au apărut în România în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, aduse la noi în țară de către un emigrant întors din America.

Primele culturi de paw-paw supranumită banana nordului, o specie exotică, provenită din America de Nord

După anii 2000, aceste specii de fructe au început să fie studiate de către Univeristatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, iar în prezent sunt cultivate în livada universității.

”Cunoscând biologia plantelor și știind care sunt cerințele față de factorii de mediu, ne-am dat seama ca banana nordului poate fi cultivată foarte bine și în România”, spune Florin Stănică, prorector prof. univ USAMV.

Potrivit reprezentanților USAMV, planta exotică poate rezista la o temperatură de până la -25 de grade, fiind un soi relativ ușor de cultivat, fără să necesite niciun fel de tratament chimic împotriva dăunătorilor.

Pe lângă banana nordului, în livada universității se găsesc și alte fructe exotice precum kiwi, smochine și rodii.

În livada universității se găsesc și alte fructe exotice precum kiwi, smochine și rodii

Fructele au un conţinut ridicat în vitamina A şi C, în elemente minerale, în special potasiu, calciu, fier, magneziu şi mangan şi aminoacizi esenţiali în special izoleucina, leucina, lizina, fenilalanina, tirosina, treonina şi valina, depăşind cu mult valorile găsite în celelalte fructe.

În prezent, soiul se află înscris pentru înregistrare şi testare în reţeaua Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi se înmulţeşte la Vitroplant Italia pentru a fi difuzat în producţie şi pentru grădinile de amatori.

Potrivit reprezentanților USAMV, fructul crescut în livada universității va fi primul soi românesc de banana nordului și se va numi Simina. Când va fi comercializat, un kg de banana nordului va costa aproximatov 15 lei.

Sursa : wall-street.ro


Ați făcut gutuiată? Rețeta pentru lichior de gutui

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre