Pomenirea Sfântul Antonie de la Schitul Iezeru. A făcut schit în stâncă

Pomenirea Sfântul Antonie de la Schitul Iezeru. A făcut schit în stâncă
Pe 23 noiembrie este zi de sărbătoare pentru toţi creştinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Antonie. A fost român și a trăit în vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu.

Sfântul Antonie de la Schitul Iezeru a fost român și a trăit în vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu. El a fost atras de viața pură, demnă de creștini încă de mic, așa că s-a arătat interesat de mănăstiri și de viața de călugăr încă de la o vârstă fragedă. Așadar, Sfântul Cuvios Antonie a intrat la schit, la Iezeru de Vâlcea, care se află în apropiere de Olănești.

Pomenirea Sfântul Antonie de la Schitul Iezeru

Sfântul Cuvios Antonie a fost o viață departe de toate cele lumești, el dorind să ajungă aproape de Dumnezeu. Astfel, el și-a făcut singur, cu propriile lui mâni, cu ajutorul unui ciocan și al unei dalte, un paraclis într-o stâncă. El ieșea de acolo numai duminica, atunci când se ducea la slujbă. Tot atunci, el se împărtășea cu sângele și trupul Domnului  . La trei ani de când s-a mutat în noua sa locuință, ea a fost sfințită de episcopului Ilarion al Râmnicului

Astfel, datorită comportamentului său, el a ajuns faimos și în toate regiunile Olteniei puteai să auzi povești despre el.

Povestea Sfântului Antonie de la Schitul Iezeru

Sfântul Cuvios Antonie s-a stins din viață înainte de anul 1714. El a fost îngrijit în ultimele sale zile de ieromonahul transilvan Nicolae din Teiuş. Când a ajuns lângă Dumnezeu, el avea 92 de ani.

Cuviosul Antonie era mic de stat și gârbov de bătrânețe, părul capului era scurt, barba deasă, scurtă și destul de albă, vesel la căutătură, obrazul frumos, puțin iute din fire și lesne iertător. Îmbrăcămintea să era simplă și numai cele de trebuință purta.

Pentru înfrânarea trupului purta un brâu din lanțuri de fier împrejurul său, iar hrana sa o lua abia la al nouălea ceas și atunci numai pâine uscată și apă dar și acelea cu măsură. Vin și băutură amețitoare nu a gustat niciodată. Pe pat nu dormea, ci numai sta, pentru osteneală, rezemat de niște pietre. Lacrimile nu-i lipseau din ochi tot timpul la rugăciune. Sursa: crestinortodox.ro

Cu harul lui Dumnezeu, Cuviosul cunoscând că trecerea din lumea aceasta îi este aproape, a chemat pe ucenicul său Nicolae, cu patruzeci de zile mai înainte și i-a spus în taină: „Sfârșitul mi s-a apropiat. După ieșirea sufletului, să te nevoiești să pui trupul meu în gropnița pe care eu am săpat-o aici în piatră”.

După patruzeci de zile, îmbolnăvindu-se Cuviosul, vorbind în pace cuvinte de învățătură pentru suflet, a adormit în Domnul.


Robert De Niro a cheltuit peste 50.000 de dolari pentru copilul despre care a aflat 10 ani mai târziu că nu este al lui