Povestea celebrei rochii albe a lui Marilyn Monroe. Scena ridicată de aburul de la metrou, a provocat un scandal și a avut urmări în viața de cuplu a vedetei

Povestea celebrei rochii albe a lui Marilyn Monroe. Scena ridicată de aburul de la metrou, a provocat un scandal și a avut urmări în viața de cuplu a vedetei
Deși nu este unul dintre cele mai de succes filme ale sale, soarta filmului „When the Wife is on Holiday” (The Seven Year Itch, titlul englezesc) a depășit cu mult testul timpului, așa cum nici măcar regizorul Billy Wilder nu și-ar fi imaginat. Totul datorită uneia dintre scenele cult ale Hollywood-ului din toate timpurile: scena rochiei de la metrou.

Chiar dacă numele filmului nu vă spune neapărat mare lucru, scena cu pricina o cunoaște aproape orice om de pe planetă, fie că a vizionat sau nu pelicula. Totul mulțumită iconicei rochii albe din crep de mătase plisată, purtată de Marilyn Monroe și ridicată în mod inocent în timpul filmărilor, în timp ce trecea prin subteran, dezvăluind o pereche de picioare uluitoare, dar și lenjeria intimă pe care o purta, dezvăluie Elle.com.

Povestea celebrei rochii albe a lui Marilyn Monroe și a scenei cult pentru Hollywood

În acea seară, Marilyn Monroe și Tom Ewell se aflau la intersecția dintre Lexington Avenue și strada 52 și filmau o nouă scenă din film. În jurul platoului de filmare, mii de admiratori s-au adunat pentru a o vedea pe divă, proaspăt venită după succesul din anul precedent al filmelor „Bărbații preferă blondele” și „Cum să te măriți cu un milionar”. La doar 28 de ani, Norma Jeane Mortenson – acesta era numele ei adevărat – era deja un sex-simbol, dar nimeni nu s-ar fi așteptat la ceea ce urma să se întâmple.

Cei doi actori se plimbau pe trotuar când s-au oprit deasupra gurii de aerisire a unui grătar din subteran. O clipă mai târziu metroul a trecut pe sub ei, iar rochia lui Marilyn s-a ridicat de două ori candid într-un nor alb, dezvăluind corpul sculptural al actriței și lenjeria intimă. Publicul prezent a intrat în extaz. Jurnaliștii, fotografii și simplii curioși au fost de-a dreptul înnebuniți. Țipetele și mulțimea au forțat distribuția să repete scena de 14 ori, ultima dată într-un studio închis din Los Angeles pentru a acoperi zgomotul fanilor.

Opinia publică americană a strigat: „Scandalos!”

În America puritană a vremii, industria cinematografică era încă supusă „Codului Hays”, o regulă strictă care interzicea în mod oficial dezvăluirea buricului și a șoldurilor pe ecran. Strict vorbind, rochia de cocktail a divei fusese confecționată de William Travilla: sexy, dar opacă, albă pentru a face trimitere la albul și puritatea tinerei, în ciuda sex appeal-ului ei, cu decolteu în V, care îi punea bustul în evidență, umeri goi și lungime potrivită.

Nimeni nu și-a imaginat ce avea să urmeze. Când au fost publicate fotografiile de la filmări, chiar înainte de lansarea filmului, în opinia publică americană au existat cei care au strigat „Scandalos!” dar, mult mai mulți cei care au fost uimiți și au apreciat această revoluție vestimentară.

Scena cu rochia ridicată i-a adus actriței primul divorț

Dar aceste imagini, cu rochia ridicată a lui Marilyn Monroe au fost suficiente pentru a promova filmul în cinematografe. Totuși, filmul a fost un eșec, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe Marilyn Monroe să câștige titlul de icon. Din păcate, totul are un preț. Primul ei soț, jucătorul de baseball Joe DiMaggio, a devenit gelos și nu a privit cu ochi buni „exhibiționismul” soției sale. Astfel, după numai zece luni de căsătorie, cuplul a divorțat.

De-a lungul carierei sale, Marilyn Monroe avea să joace aproape întotdeauna rolul de femeie fatală, dar numai această rochie, alături de cea plină de sclipici și transparențe purtată la petrecerea de ziua lui John Kennedy în 1962 și, 60 de ani mai târziu, de Kim Kardashian la Met Gala, a intrat în istoria modei și a cinematografiei.

Nu întâmplător supranumită „rochia de la metrou”, aceasta a fost cumpărată în 1971 de actrița Debbie Reynolds pentru 200 de dolari. Patruzeci de ani mai târziu, în 2021, rochia a fost vândută la licitație unui colecționar privat pentru 4,6 milioane de dolari (aproximativ 3 milioane de euro), cel mai mare preț plătit vreodată pentru un costum de scenă.

Sursa foto: Instagram