Și-a început activitatea ca tenor la operă și grație talentului său ieșit din comun și a muncii depuse, a ajuns să înființeze opereta română.

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Iași, un copil de doar 9 ani cu o voce incredibilă, Constantin Grigoriu, i-a stârnit interesul dirijorului  Corului Mitropolitan, Gavril Muzicescu. Atât de mult l-a impresionat pe artist, încât acesta l-a inclus imediat în grupul său de talente. Anii au trecut iar Constantin, coordonat din umbră de mentorul său, a devenit absolvent al Conservatorului de Muzică. Apoi angajat la Teatrul Național din București ca tenor, la secția operă.

A apărut alături de inegalabilul Nicu Poenaru

Pentru început a apărut în roluri mici în spectacole ca Fata mamei Agnot, Voievodul țiganilor sau Hughenoții. Ulterior i-a încântat pe toți la Grădina Cazino, alături de trupa condusă de binecunoscutul Nicu Poenaru, unde i-a avut ca parteneri pe Ion Brezeanu, Petru Liciu, Ion Montaureanu.

Grigoriu a mers mai departe și a cochetat și cu arta scrisului. Iar comedia Don Vagmistru a uimit o Românie întreagă atât prin maniera în care a fost concepută cât și prin magistrala interpretare a lui Vasile Toneanu și Iancu Petrescu. O perioadă a fost cenzurat de Dimitrie Sturdza după ce a scris actul alegoric Visul României, dar Constantin Grigoriu.

A vrut cu orice chip să promoveze cât mai mult cultura românească și a reușit. Iar de aici și până la întemeierea la București a unui ansamblu permanent de operetă, intitulat Compania Lirică Română, nu a mai fost decât un pas. La 23 iunie 1904, Compania a debutat la teatrul de vară de la Grădina Oteteleșanu cu spectacolul Prințesa de canari.

Din păcate însă, spectacolul a fost un eșec total. Grigoriu nu s-a lăsat și la scurt timp a ieșit la rampă cu o a doua premieră, Vânt de primăvară, care a fost de-a dreptul spectaculos.

L-a descoperit pe fantasticul Nae Leonard

Din păcate, reprezentațiile se terminau în luna septembrie, iar Grigoriu a fost obligat să „destrame” trupa. Ca să arate României ce poate să facă cu adevărat a plecat cu reprezentații în toate orașele țării iar prestația a fost una impecabilă. Constantin Grigoriu este cel care a descoperit mari talente și i-a ridicat pe culmile gloriei. De la  Nae Leonard, Gogu Carussy la Nae Ciucurette sau Vladimir Maximilian, ale căror roluri incredibile au rămas și acum în istorie.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 48 de ani, lăsând în urmă cele mai adânci regrete. Criticii vremii notau că Grigoriu nu a concediat niciodată vreun artist al companiei și „Era de o cinste exemplară… (…) Nu se mai găsesc directori ca Grigoriu”.

Sursă foto: historia.ro, wikipedia.org

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp