Povestea româncei care le-a luat fața francezilor. E frumoasă de rupe și îi fluieră când nu respectă regulile

Povestea româncei care le-a luat fața francezilor. E frumoasă de rupe și îi fluieră când nu respectă regulile
Una dintre cele mai frumoase femei arbitru din Franţa este o româncă. Bianca Giuran a fost arbitru de fotbal în România şi a atras toate privirile. Acum i-a cucerit pe francezi cu frumusețea ei.

Bianca Giuran are 26 de ani și a plecat în Franța pentru că a vrut să activeze într-o societate în care primează profesionalismul, nu nepotisme, cunoştinţe şi prietenii. Chiar dacă arbitrează în lini inferioare, e fericită cu statutul ei și visează să ajungă la meciurile din Liga Campionilor.

Bianca a urmat exemplul bărbaților familiei sale

Bianca a vorbit în exclusivitate cu OrangeSport.ro despre cum a ajuns să devină arbitru. În familia ei, toți bărbații au fost arbitrii. Tatăl ei e fost arbitru şi observator de fotbal, iar bunicul ei a fost de asemenea, arbitru. declicul s-a făcut prin clasa a VII-a. „Îl însoțeam pe tata la cursurile de arbitrii pe care le organiza la Constanţa. Regulamentul jocului de fotbal nu mai avea secrete pentru mine. Îl comentam cu tata în fiecare seară. Era distractiv să concurez cu băieţii pe probleme de regulament în arbitraj.

Pasiunea cred eu ca se moşteneşte. Bunicul a fost arbitru de fotbal, tata a fost arbitru de fotbal, eu sunt arbitru de fotbal. A fost o provocare la începuturile carierei, una transformată în pasiune pe parcurs”, a povestit tânăra.

Prejudecățile din fotbalul românesc au determinat-o să plece din țară

După ce a început să profeseze s-a izbit de prejudecăţile şi stereotipurile bărbaților care practicau fotbalul. „Cu încredere, fermitate şi mai ales corectitudine poţi să reuşeşti. Cred că toate femeile arbitru, de-a lungul carierei, se întâlnesc cu situaţii când jucătorii, antrenorii sau spectatorii le adreseaza tot felul de comentarii. Unele drăguţe, altele mai puţin drăguţe. Nu fac excepţie.

În profesia asta, feminitatea şi sensibilitatea nu prea te ajută. În timpul meciului sunt atât de concentrată la fazele de joc încât nu aud nicio afirmaţie venită din tribună sau de pe banca de rezerve. Cred că asta e forma mea de a mă proteja”, a mai explicat tânăra, pentru sursa citată.

Bianca Giuran a plecat în Franţa acum cinci ani. De atunci arbitrează meciuri în Liga a 2-a feminină şi meciuri regionale la fotbal masculin. „Simt că viitorul meu e aici, în Franţa, din toate punctele de vedere. În materie de arbitraj, nu era locul meu în România, unde fotbalul feminin nu este dezvoltat. Nu aveam perspective. Nu se compară România cu nivelul şi posibilităţile din Franţa”, a mai explica tânăra arbitră. Pe viitor își dorește să arbitreze o finală de Liga Campionilor, „dar pentru a fi mai realistă o să spun finala de Liga Campionilor la fotbal feminin”.

A doua specializare îi ocupă tot timpul

Ambițioasă și harnică, Bianca Giuran este și kinetoterapeut în Antibes. După ce își va încheia cariera de arbitru, va putea fi 100% concentrată pe kinetoterapie. Ea a absolvit UNEFS Bucureşti, Facultatea de Kinetoterapie. În anul 2 de studiu a obţinut o bursă Erasmus şi a ajuns să își continue studiile la Nisa. Are un master în kinetoterapie, recuperare şi reeducare motrică şi o specializare în reeducare vestibulară.

„Arbitrajul pentru mine e o pasiune, nu o profesie. În Franţa poţi trăi numai din baremul de arbitraj, dar eu am o profesie. Lucrez într-un cabinet de kinetoterapie, arbitrez în timpul liber”, a mai spus Bianca Giuran.

Sursa foto: OrangeSport.ro