Povestea românului care a inventat spitalele care se învârteau după soare

Povestea românului care a inventat spitalele care se învârteau după soare
Jean Saidman, un radiolog francez de origine română  a inventat acum mai bine de un secol spitale care se roteau după soare. Acesta s-a născut la 18 noiembrie 1897 la Fălticeni.

Povestea românului care a inventat spitalele care se învârteau după soare e cu adevărat fascinantă. Din păcate, spitalele lui nu mai există azi. Au rămas însă fotografiile celor trei construite și date în folosință la Aix-les-Bains și Vallauris (Franța) și Jamnagar (India), dar și schițele lor. Primul spital, cel din Aix-les-Bains, construit în anii 30 ai secolului XX, avea 100 de tone și se învârtea după soare la 12 metri deasupra solului.

Adept al helioterapiei, Jean Saidman a încercat să trateze mai multe boli, inclusiv tuberculoza, folosind razele solare. În acest scop, miza lui era ca pacienții să fie expuși cât mai mult la razele ultraviolete (UV) . Așa au fost gândite și concepute cele trei spitale din Aix-les-Bains și Vallauris (Franța) și Jamnagar (India). Spitalele lui Jean Saidman se numeau „solarium”-uri.

Din stația de helioterapie orientabilă (cunoscută sub numele de solar rotativ) din Aix-les-Bains, au mai rămas doar câteva elemente: baza arcuită din beton armat, câteva lentile de îngrijire, o mână de fotografii, un film despre construcție și inaugurare a clădirii, o multitudine de cărți poștale, suveniruri împrăștiate printre locuitorii din Aix și multe altele din familia doctorului Jean Saidman. Cu toate acestea, solariumul rotativ este mult mai mult decât o poveste locală.

Românul din Fălticeni, cel mai tânăr doctor din Franța

Povestea solarium-urilor a început în 1921, când Jean Saidman și-a susținut doctoratul în medicină. Domeniul său de cercetare este axat pe actinologie, cu alte cuvinte „tratamente medicale bazate pe ultraviolete, infraroșii, raze X sau unde radio”. Acest tânăr român, născut în 1897 la Fălticeni, francez naturalizat în 1919, decorat cu Medalia Militară și Crucea de Război cu patru citate, devine cel mai tânăr doctor din Franța.

În 1923 a publicat primul său articol major despre razele ultraviolete. Acest articol va apărea în lucrarea sa de referință pe această temă, publicată în 1925, Les Rayons ultraviolets et associés enothérapie. În același an, a fondat Institutul de Actinologie la Paris. Institutul este la fel de mult un loc de îngrijire cât și un instrument pentru experimentarea unei științe care este încă la început, radioterapia, scrie Solariumtournant.com.

Spitalele care se învârteau după soare

Câțiva ani mai târziu, Actinologia a primit o recunoaștere internațională semnificativă, dovadă fiind primul Congres Internațional de Actinologie care a avut loc în vara anului 1929. Pentru a-și desfășura cercetările cu succes, Jean Saidman are nevoie de un nou instrument: solarium-ul rotativ. Caută un loc unde să beneficieze de suficient spațiu a ca să trateze, într-un spital realizat după un concept nemaiîntâlnit,  boli osoase și reumatism. Aix-les-Bains este un oraș potrivit pentru activitățile sale.

El l-a contactat pe arhitectul André Farde, pentru proiectarea planurilor și a clădirii. De asemenea, lucrează cu companii locale și naționale, cum ar fi Saint-Gobain, pentru  proiectarea lentilelor și a concentratoarelor necesare pentru îngrijire. Acestea captau lumina solară pentru a o răsfrânge asupra pacienților.

Pentru a finanța proiectul, medicul a înființat o societate pe acțiuni pe nume „Solarium d´Aix-les-Bains”. El va convinge astfel mulți investitori locali să îl sprijine.

În aprilie 1930 pe dealul cu vedere la oraș din zona cunoscută sub numele de La Roche du Roi, începe construcția. Baza arcuită din ciment armat, apoi, o structură metalică se ridică la 11,5 metri de sol. Acesta conține un lift și o scară. Pentru a consolida această bază, arhitectul a construit o cutie octogonală în jurul acesteia cu un acoperiș înclinat bicromatic cu dale de diamant, care conferă clădirii estetica sa unică. La parter se află sala de așteptare, cabinetul medicului și o cameră cu raze X.

Al treilea solarium, în India

Al doilea, construit în Vallauris-Le-Cannet, urmează să facă parte dintr-un complex de mari dimensiuni, sanatoriul heliomarin. Dr. Jean Saidman s-a ocupat de aceasta când a fost inaugurată în februarie 1935. Cu toate acestea, în 1937, a fost forțat să părăsească sudul Franței și să-și abandoneze solarium-ul, care a fost distrus în 1942. Au existat mai multe motive pentru acest eșec.

În primul rând, gestionarea complexului consumă foarte mult timp. El trebuie să gestioneze activitățile terapeutice ale solarului, cercetările sale, dar și cele aproximativ 300 de paturi cu pacienți. În plus, conflictele sociale din 1936 au schimbat situația la nivel național, dar și la nivel local.

Sprijinul politicienilor locali după 1934 nu mai este atât de puternic. Necazurile s-au acumulat și l-au determinat să închidă ușile a ceea ce urma să fie prefigurarea unui proiect major: actinopolis.

Orașul radioterapiei va rămâne încă un element al mișcărilor arhitecturale utopice din anii 1930. Alte țări sunt interesate de cercetările sale, cum ar fi Venezuela, dar în cele din urmă renunță.

Antibioticele și producția D3 au făcut solarium-urile lui Saidman neinteresante

Anii 1940 au fost marcați de cel de-al doilea război mondial. Dr. Jean Saidman care s-a întors la Paris este obligat să fugă din capitală pentru Savoia. Originile sale românești, originea sa evreiască l-au făcut un potențial obiectiv al naziștilor, dar faima și abilitățile sale l-au protejat în special datorită „Société Médicale d’Aix”. În perioada ocupației, solarium-ul a fost rechiziționat de trupele germane și a devenit spital improvizat din 1943.

La sfârșitul războiului, deși solarium-urile lui  Jean Saidman sunt încă în picioare, devin, treptat, neinteresante. Vremurile s-au schimbat, antibioticele înlocuiesc acum helioterapia în tratamentul tuberculozei; descoperirea și fabricarea vitaminei D fac, de asemenea, tratamentul rahitismului cu lumină învechit.

Jean Saidman a murit la Aix-les-Bains pe 6 iulie 1949, după un infarct. Se spune că a murit la biroul său, într-o noapte ca oricare alta, în mijlocul scrierii unui articol științific, în mijlocul cercetărilor. Soția sa a încercat să continue activitatea la primul solarium- construit de soțul ei. Nu a avut succes.

În 1950 a fost închis definitiv. Au urmat un incendiu și numeroase jafuri, iar pământul a fost în cele din urmă vândut de fetele doctorului Jean Saidman la 15 septembrie 1965 societății civile „Le Solarium”. În actul de vânzare se menționează obligația de demontare a rămășițelor clădirii.

Sursa foto: Solarium Tournant