Povestea Tinei Turner, femeia care „a transformat otrava în medicament”. A fost arsă cu țigara și i-a fost rupt maxilarul

Povestea Tinei Turner, femeia care „a transformat otrava în medicament”. A fost arsă cu țigara și i-a fost rupt maxilarul
Când culegea bumbac pe câmpurile din jurul orașului Nutbush, Tennessee, nu s-a gândit niciodată ce oportunități îi va oferi viața.

Pe atunci era doar Anna Mae Bullock, o fată care își distrăgea atenția de la munca degradantă imaginându-și o viață plină de farmec și faimă.

Visa, însă fără speranță, dar de multe rămânea pe gânduri, sperând că la un moment ceva bun se va întâmpla. Tina Turner a fost crescută într-un cămin destrămat și violent de părinți care au abandonat-o. Nesigură pe sine și plină de îndoieli, părea că toată viața va rămâne în satul sudist unde fiecare zi era la fel.

Alături de monstruosul Ike Turner, care mai întâi i-a schimbat numele, apoi a făcut-o vedetă umilind-o

Dar avea o calitate remarcabilă: o voce atât de puternică și de impunătoare care acoperea corul bisericii baptiste în care cânta. Când povestea vieții sale a fost transformată într-un musical pe o scenă din Londra, Tina a făcut o observație: a dovedit că „este posibil să transformi otrava în medicament”.

Părinții n-au dorit-o și au părăsit-o

Tina s-a născut în 1939 într-o comunitate dezolantă de fermieri care trăiau din recolte. Tatăl ei, Floyd, era supraveghetor și își permitea o casă suficient de mare pentru ca cei mici să doarmă în camere separate. Din păcate însă, Floyd și soția sa, Zelma, își petreceau timpul certându-se. Turner era convins că, având deja o fiică, Alline, sora Tinei, niciunul dintre părinți nu și-a dorit un al doilea copil și nu i-a arătat niciodată dragoste.

Înșelată, arsă cu țigara și călcată în picioare, Tinei i-a fost frică să divorțeze

Avea trei ani când părinții ei au plecat să lucreze la o unitate de apărare din Knoxville, în timp de război, lăsând-o să fie crescută de bunicii ei stricți și religioși din Nutbush, oraș pe care l-a celebrat mai târziu în hitul Nutbush City Limits din 1973. Familia a fost reunită pentru scurt timp când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în 1945, doar că Zelma, disperată să scape de soțul ei, a plecat când Tina avea 11 ani.

„Am intrat în transă”

Când tatăl ei s-a căsătorit din nou, cu o femeie care l-a înjunghiat în mod repetat în certurile lor crâncene, a abandonat-o și pe Tina și pe sora ei. Acestea au fost pasate între diverse rude până când, la 16 ani, Turner s-a reîntâlnit cu mama ei, care locuia în St Louis, Missouri. Într-o seară, sora ei a dus-o la Club Manhattan, unde cânta o trupă numită Ike Turner And The Kings Of Rhythm.

Ike șki Tina pe scenă, în 1964

Efectul asupra adolescentei Tina a fost instantaneu. „Am intrat în transă”, și-a amintit artista. În ceea ce îl privește pe Ike Turner, vedeta spune că niciodată nu i-a plăcut: „Nu mă puteam abține să nu mă gândesc: Doamne, ce urât e!. Eram cu siguranță în minoritate. Cele mai multe femei, albe sau negre, îl găseau pe Ike irezistibil pentru că avea ceva periculos în el”.

A vrut să devină asistentă medicală

Captivată de muzică, a început să meargă la club cu regularitate. „Pe atunci eram o școlăriță slabă de 17 ani… Mă îndoiesc că Ike m-a observat vreodată”, și-a amintit ea. Dar într-o seară, când a luat un microfon i s-a alăturat lui Ike la o melodie, vocea ei i-a uimit pe toți. „A fost vizibil șocat când mi-a auzit vocea.

Nu părea posibil ca aceasta să vină de la o fată atât de alunecoasă”, a continuat artista. S-a alăturat trupei pe când era încă la școală și a renunțat la dorința de a deveni asistentă medicală. A avut o aventură cu saxofonistul trupei și a rămas însărcinată cu acesta.

Obligată să urce pe scenă la două zile după ce a născut

La 18 ani a adus pe lume primul copil

În 1958, la vârsta de 18 ani, a dat naștere unui fiu, dar prietenul ei a dispărut. Până atunci, Ike, o celebritate locală și un afemeiat, a devenit mentorul ei. I-a cumpărat haine frumoase și a învățat-o cum să cânte și mai bine pe scenă. Dar într-o zi s-a întâmplat ceea ce nu ar fi trebuit niciodată.

„Într-o noapte am depășit limita. Amândoi am fost surprinși, chiar inconfortabil, dar părea mai ușor să rămânem iubiți decât să ne luptăm să ne recâștigăm prietenia”. Pentru că a văzut-o ca fiind calea lui spre celebritatea la care râvnea, Ike a pus-o să poarte fuste scurte pentru a-și etala picioarele bine conturate și insistând ca vocea ei să fie cât mai crudă și mai sexy.

În 1960 a rămas însărcinată cu al doilea copil

Apoi, în 1960, a rămas însărcinată pentru a doua oară. Purta copilul lui Ike. „Nu asta m-a condamnat. Adevăratele probleme au început atunci când casa lui de discuri i-a spus să facă din „fata aia” vedeta numărului său”, a mai spus artista. Și tot atunci au început și nenorocirile din cuplu.

În 1975, alături de Ike, speriată de ce i se poate întâmpla în viitor

Prima dată a lovit-o când a refuzat să-și schimbe numele. A lovit-o în cap cu un pantofar de lemn. Era „întotdeauna capul”. Am fost atât de șocată încât am început să plâng”, și-a amintit Tina. Dar bărbatul n-a fost impresionat, ci a insistat să facă sex.

„Ultimul lucru pe care voiam să îl fac era să fac dragoste. Am rămas întinsă acolo cu capul umflat, gândindu-mă: Ești însărcinată, Anna, și nu ai unde să te duci”, a scris ea mai târziu în autobiografia sa usturătoare My Love Story. A început să fie din ce mai controlată, iar când încerca să aibă o opinie, era scuipată în față.

Obligată să revină pe scenă la două zile după ce a născut

La două zile după nașterea fiului lor, Ronnie, Tina a revenit pe scenă, iar doi ani mai târziu, ea și Ike s-au căsătorit într-o ceremonie de zece minute în Mexic. Tina era prea speriată pentru a refuza. Se temea că își va încheia cariera dacă îl va părăsi. Abia mai târziu și-a dat seama că Ike era cel care se temea să o piardă. O scăpa rar din ochi, nu-i dădea bani și refuza să o lase să se vadă cu prietenii. Trăia într-o teamă continuă de a nu-l deranja.

Elton John în concert cu Tina Turner în 1995

A ars-o cu țigara, i-a fracturat coastele în cabina de probă

Violența sălbatică a fost neîncetată, Ike sugrumând-o și bătând-o cu tot ce-i venea la îndemână, telefoane, cuiere și tocurile pantofilor. Tina trebuia doar să se uite la el într-un mod „greșit” pentru a-l provoca. În multe nopți apărea pe scenă cu un ochi vânăt sau cu buza umflată.

Menajera lor l-a văzut odată cum i-a împins o țigară aprinsă în nas, iar ea s-a ales cu arsuri de gradul trei. Altădată i-a rupt maxilarul, i-a fracturat coastele după ce a atacat-o în cabina de probă. Lucru confirmat de bărbat mai târziu: „Da, am lovit-o, dar nu am lovit-o mai mult decât un tip obișnuit își bate soția”.

Ike și-a făcut bordel în casă

A avut aventuri cu cântărețele care o acompaniau, cu menajerele, una devenind concubina lui. Când Ike a construit un studio de înregistrări, a inclus un sanctuar cu uși de oțel și camere de supraveghere, unde putea duce câte femei vroia. Turner l-a numit „bordelul”.

„Una dintre Anns era însărcinată cu copilul lui – o altă insultă la adresa mea”

Ike a început să consume droguri în cantități mari, mai întâi marijuana și apoi cocaină, și a devenit și mai paranoic, iar în 1968 a încercat să se sinucidă înghițind 50 de somnifere. A supraviețuit doar pentru că i s-a făcut o spălătură stomacală. „Pentru început, erau trei femei în casă în acel moment, iar Ike făcea sex cu toate.

Tina, una dintre cele mai puternice femei din showbizz-ul internațional

Toate se numeau Ann, ceea ce însemna că el trebuia să țină minte doar un singur nume. Una dintre ele era însărcinată cu copilul lui, o altă insultă la adresa mea”, și-a amintit Tina.

Artista purta mereu un revolver în geantă

În mijlocul haosului, Tina s-a îndreptat spre budism și a îmbrățișat meditația. Chiar și așa, abia în 1976, după 16 ani de căsnicie, și-a făcut curaj să înceapă procedura de divorț. Avertizată de poliție că soțul vrea să-i facă rău, ea a început să țină un revolver în geantă. La divorț, i-a dat tot ce aveau, mai puțin numele de scenă.

Tina Turner, fata din ținutul unde se culegea bumbac, a făcut față tuturor provocărilor pe care viața i le-a dat. Cum a putut? Răspunsul ei arată cât de puternică a putut să fie: „Nucontează ce se întâmplă, ci cum faci față”.

Recomandarile noastre