Povestea untului de arahide. Și o rețetă simplă, pentru preparat acasă

Povestea untului de arahide. Și o rețetă simplă, pentru preparat acasă
Istoria a consemnat că untul de arahide a fost preparat de sute de ani, de către azteci. Arahidele, care se mai numesc și alune de pământ, sunt originare din Munții Anzi. Aici a fost preparat pentru prima dată și deliciosul unt de arahide.

Când au cucerit America centrală, conchistadorii spanioli au descoperit și alunele de pământ, dar și untul de arahide.  Aztecii prăjeau arahidele, apoi de măcinau până ce acestea deveneau o pastă. Istoria a consemnat că ei foloseau untul de arahide și ca „medicament” pentru durerile de dinți.

Cum a apărut untul de arahide modern

Farmacistul canadian Marcellus Gilmore Edson (1849 – 1940), din Montreal, a fost primul care a brevetat rețeta pentru unt de arahide. În acea vreme exista deja și se folosea făina de arahide. Folosind-o, farmacistul a produs unt de arahide. A spus despre acest produs nou că avea „o consistență de unt, untură, sau unguent”.

Marcellus Gilmore Edson a fost primul care a adăugat zahăr în pasta pe care, de altfel, o preparau și aztecii, pentru a întări conținutul. El s-a gândit, când a creat untul de arahide modern, că ar putea fi o mâncare delicioasă și hrănitoare pentru persoanele care ar putea mesteca ușor alimente solide.

Ulterior, în anul 1895 frații Kellogg au schimbat procesul de pregătire a untului de arahide, folosind nuci gătite la abur. Astăzi, procedura nu se mai folosește. Untul de arahide se prepară din alune de pământ prăjite. Istoria a consemnat și faptul că în anul 1903, dr. George Washington Carver dezvoltat mai mult de 300 de alte utilizări pentru arahide, și este considerat de mulți a fi „tatăl industriei de arahide”.

Rețetă simplă pentru preparat în casă unt de arahide

Ingrediente: 250 g arahide crude, 1 lingură de miere, 1 lingură de ulei de cocos ( sau de sâmburi de struguri ori floarea soarelui), sare

Mod de preparare: Spălați arahidele și dă-le la cuptor într-o tavă cât mai întinsă, pentru 5 – 7 minute. După ce se răcesc, puneți arahidele în robotul de bucătărie, alături de o lingură de miere, puțin ulei lipsit de aromă (în niciun caz măsline) și un praf de sare. Mixați ingredientele câte 1 – 2 minute, cu pauze, în care curățați pereții robotului. Repetați mixarea de 4 – 5 ori, până când untul de arahide începe să prindă formă. Untul de arahide este gata atunci când are exact textura de pastă foarte cremoasa, ușor de întins pe pâine.

Sursa foto: Pixabay