Poze inedite cu Adnana din „Toate pânzele sus”. Julieta Szönyi este acum pensionară

Poze inedite cu Adnana din „Toate pânzele sus”. Julieta Szönyi este acum pensionară
Julieta Szönyi era strigată pe stradă Adnana. Atât de îndrăgită în anii ʹ80, după ce a apărut în seria ”Toate pânzele sus”. O perioadă nu a mai fost distribuită în filme, deși făcuse și alte roluri mari. Acum, are 72 de ani și este pensionară.

În anii ’70, a fost Otilia, din filmul ”Felix și Otilia”, apoi Adnana, datorită căreia a călătorit pe mare, cu „Toate pânzele sus“. Avea 24 de ani când a jucat alături de Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin și Sebastian Papaiani. A mai fost și Ecaterina Teodoroiu.

Poze inedite cu Adnana. Julieta Szönyi este acum pensionară

Julieta Szönyi nu a fost distribuită în mai multe filme, din motive care nu aveau nici o legătură cu talentul ei și nici pentru că era prea frumoasă. Însă, apucase să joace în câteva pelicule care vor rămâne în istoaria cinematografiei de la noi.

Studiourile Buftea au postat pe excelenta lor pagină de Facebook fotografii inedite cu Julieta Szönyi, probe foto pentru Brigada Diverse, fotograf de platou Raru Bănica, 1970. Trup de sirenă și ochi de căprioară. Cum să nu o iubească aparatul de filmat?

Studiourile Buftea au postat pe excelenta lor pagină de Facebook fotografii inedite cu Julieta Szönyi

Julieta Szönyi s-a născut la Timişoara, dar a crescut în Bucureşti. A învățat și în limba română, și în maghiară, plus că știa germană de la bunica.

Adolescenta cu ochi albaştri şi-a făcut planuri să dea admitere la IATC. A intrat la facultate abia după a treia încercare. Erau șase locuri pentru fete și 600 de candidate. Din păcate, tatăl ei, pictorul Ştefan Szönyi, a murit înainte să afle că fiica lui a fost admisă. ”Când aveam 18 ani a murit tata. Atunci am purtat negru şi am rămas cu obsesia culorii negre şi a unei sobrietăţi toată perioada facultăţii. Am renunţat târziu. Nu era o formă de doliu, ci aşa mă simţeam cel mai bine“, a povestit actrița.

În „Felix şi Otilia“, a jucat rolul unei tinere dintr-o societate de la începutul secolului al XX-lea. Schimba pălării extravagante și rochii de mătase. A urmat rolul Adnana din  „Toate pânzele sus“ și a devenit vedetă. A jucat și în alte filme importante, dar la un moment dat nu a mai fost distribuită în film. I-a rămas scena teatrului, câteva documentare, vocea.

Julieta Szönyi era strigată pe stradă Adnana. Atât de îndrăgită în anii ʹ80, după ce a apărut în seria ”Toate pânzele sus”
În „Felix şi Otilia“, a jucat rolul unei tinere dintr-o societate de la începutul secolului al XX-lea
Julieta Szönyi are 72 de ani și mărturisește că, de când este pensionară, ”timpul meu s-a strâmtat”. Foto: Eduard Enea

Julieta Szönyi este pensionară

Julieta Szönyi a fost şi unul dintre oamenii care au ieşit în Piaţa Universităţii în decembrie ’89. „Aşteptam să se schimbe totul radical. Probabil că am fost prea visătoare“, a mărturisit actrița. A decis să plece în Germania împreună cu soțul ei, medic. Până în 1989 nu primise aprobarea pentru un pașaport.

Când s-au întors nu au găsit ce își doriseră după dispariția lui Nicolae Ceaușescu. Dar, copilul ei era în țară și a devenit centrul universului ei.

Acum are 72 de ani și mărturisește că, de când este pensionară, ”timpul meu s-a strâmtat. Când nu ai obligaţii, faci totul fără grabă”.