De ce pozitivitatea corporală nu promovează obezitatea

De ce pozitivitatea corporală nu promovează obezitatea
Aproximativ 91% dintre femeile americane nu sunt mulțumite de forma corpului lor și doar 5% posedă de fapt așa-numita formă perfectă a corpului promovată de mass-media.

Între timp, pozitivitatea corpului, mișcarea destinată promovării unei imagini corporale pozitive, este adesea aspru criticată în promovarea problemelor de sănătate precum obezitatea.

Explicăm ce este de fapt pozitivitatea corpului, de ce nu este vorba despre creșterea problemelor de sănătate și de ce este esențială pentru noi toți. Pozitivitatea corpului, prin definiție, este despre acceptare.

Pozitivitate corporală

Termenul – pozitivitate corporală – în sine este definit ca „ideea că oamenii ar trebui să se simtă fericiți și mândri de corpul lor, indiferent de forma sau dimensiunea sa”. 

Mișcarea în starea sa actuală s-a format la începutul anilor 2010. A fost un răspuns la standardele de frumusețe care au fost modelate de societate de-a lungul istoriei și implementate pe oameni, în special pe femei.

Neînțelegerile apar din cauza interpretării greșite

Întrebarea rezonabilă este dacă pozitivitatea corpului se referă doar la acceptarea propriului corp, de ce atunci mulți oameni cred că promovează obezitatea? Ei bine, există un motiv.

Pozitivitatea corpului, ca mișcare, este destul de nouă. Prin urmare, nu are o singură interpretare bine stabilită a semnificației sale. Oamenii diferiți îl pot interpreta diferit.

Pozitivitatea corpului poate include semnificații precum „aprecierea corpului tău în ciuda defectelor”, „senzația de încredere în corpul tău” și „acceptarea formei și mărimii corpului tău”. Și chiar dacă toate aceste definiții au rădăcini similare, există încă spațiu pentru interpretări greșite.

Pozitivitatea corpului nu promovează obezitatea, dar o imagine corporală negativă o face. Stacy Berman, un doctorat în Medicină naturală, sugerează că, dacă nu apreciem diferite forme ale corpului, vom crea o mișcare opusă pozitivității corpului – „negativitatea corpului”, adică vom configura și promova o imagine corporală negativă. 

Imaginea corporală negativă „este legată de numeroase probleme fizice și mentale cu femeile, fetele și adolescenții, inclusiv obezitatea, anorexia, bulimia, depresia, stresul crescut, problemele cardiace și anxietatea”, afirmă Berman.

Știind că în jur de 91% dintre femeile americane nu sunt mulțumite de corpul lor, consecințele „negativității corpului” par, cel puțin, nedorite.

Pozitivitatea corpului nu înseamnă doar greutate

Pozitivitatea corpului nu promovează obezitatea, deoarece, alături de pozitivitatea în greutate, normalizează multe alte caracteristici ale corpului. Mișcarea urmărește să de-stigmatizeze diverse trăsături ale corpului pe care societatea le percepe ca nefavorabile chiar dacă, în realitate, acestea sunt normale. 

De exemplu, pozitivitatea cicatricilor, indiferent dacă este vorba de o cicatrice cezariană sau de o cicatrice post-chirurgicală. Și în ultimii câțiva ani, pozitivitatea acneei devine din ce în ce mai populară.

Program special la Muzeul Grigore Antipa. Vietăți exotice și o expoziție inedită

Recomandarile noastre