Prăjitura Esterhazy. Rețetă delicioasă de prăjitură cu specific unguresc

Prăjitura Esterhazy. Rețetă delicioasă de prăjitură cu specific unguresc
Pentru a-i impresiona pe cei dragi cu un desert delicios și aspectuos, sau, de ce nu, pe invitați la o masă festivă, încercați o rețetă delicioasă de prăjitură cu specific unguresc: Prăjitura Esterhazy.

Esterházy torta este un tort maghiar numit după prințul Paul al III-lea Anton Esterházy de Galántha, membru al dinastiei Esterházy și diplomat al Imperiului Austriac.

Ingrediente pentru rețeta de Prăjitură Esterhazy

Pentru 2 foi de 36/43 cm: 10 albușuri, 300 gr zahăr, 50 gr zahăr vanilat, 1 praf de sare, 200 g nucă măcinată, 2 linguri de făină, 2-3 lingurițe esență de vanilie

Pentru crema de vanilie: 10 gălbenușuri, 600 ml lapte, 1 praf de sare, 150 g zahăr, 50 g zahăr vanilat, 4 linguri de făină, coajă rasă de lămâie, 2-3 lingurițe esență de vanilie, 250 g unt cu 82% grăsime

Mod de preparare pentru rețeta de Prăjitură Esterhazy

Pentru a prepara foi de bezea, se mixează albușurile spumă cu un praf de sare, apoi cu zahărul adăugat treptat și se obține o bezea foarte fermă. Se adaugă nuca măcinată, făina și esența și se împarte aluatul pentru foi de bezea în două părți egale, care se întind în două tăvi de dimensiunea cuptorului, tapetate cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se coc cele două foi pentru aproximativ 20 de minute la 180 de grade, sau până sunt bine rumenite.

Pentru prepararea cremei de vanilie necesară pentru rețeta de prăjitură Esterhazy, se amestecă bine gălbenușurile cu un praf de sare și 150 g zahăr, apoi se diluează cu puțin lapte și se adaugă făina. Se omogenizează, se adaugă restul de lapte și se fierbe compoziția, amestecând continuu, până rezultă o budincă groasă. Se adaugă puțină coajă de lămâie, se răcește crema și se amestecă cu untul spumat cu zahărul vanilat și esența de vanilie.

Crema de vanilie se va întinde între foile de bezea, formând astfel delicioasa și aspectuoasa prăjitură Esterhazy. Este simplu de preparat, cu ingrediente la îndemână rețeta de prăjitură Esterhazy, dar, mai ales, este demențial de gustoasă!

Sursa: Rețeta lui Vlăduț / Chefi la cuțite

Liviu Vârciu, mândru tată de fete. Cum se laudă artistul cu „comorile” sale