Fondul Monetar Internaţional a avertizat că Europa se va confrunta cu o corecţie „dezordonată” a preţurilor locuinţelor, într-o perioadă în care regiunea se luptă să reducă inflaţia, scrie CNBC, citat de Business Magazin. În cea mai recentă prognoză economică lansată despre Europa, FMI a afirmat că se simte deja „o contractare a pieţei”.
Aceasta va afecta anumite pieţe imobiliare europene. Finanțiștii arată și că acest declin s-ar putea accelera semnificativ pe măsură ce băncile centrale vor majora ratele dobânzilor în speranţa că vor calma creşterea preţurilor. Primele corecții au loc în Republica Cehă, Danemarca și Suedia
„Corecţii dezordonate pe pieţele imobiliare ar putea avea loc chiar dacă sunt evitate dificultăţi financiare mai ample. O corecţie a pieţei imobiliare este deja în curs de desfăşurare în unele ţări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum şi în Suedia, unde preţurile locuinţelor au scăzut cu peste 6% în 2022”, a notat FMI în prognoză.
„Scăderea preţurilor locuinţelor s-ar putea accelera dacă pieţele reevaluează riscurile inflaţioniste şi condiţiile financiare se înăspresc mai mult decât se aşteaptă. Aceste scăderi ale preţurilor ar avea efecte negative asupra bilanţurilor gospodăriilor şi băncilor”, a adăugat FMI.
Inflaţie globală de 5,3% în zona euro
Și preţul ipotecilor ar putea creşte. Băncile se pregătesc de noi runde de majorare a dobânzilor, într-un efort de reducere a inflaţiei. Urmarea este că persoanele cu credite ipotecare majorate, ar putea ajunge în situația de a fi nevoite să își reducă din cheltuieli pentru a plăti ratele sau ar putea ajunge în incapacitate de plată.
Datele biroului european de statistică Eurostat au semnalat scăderea prețurilor locuinţelor prima dată din 2015. În întreaga Uniune Europeană, preţurile locuinţelor au scăzut cu 1,5% în al patrulea trimestru din 2022. „Problemele generale legate de preţurile locuinţelor sunt generalizate, nu doar în ţările cu datorii mari, şi trebuie abordate cu atenţie”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, conform sursei citate.
În acelaşi timp, FMI se aşteaptă ca inflaţia globală să ajungă în medie la 5,3% în zona euro în acest an şi la 2,9% anul viitor – peste ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană. „BCE trebuie să crească ratele dobânzilor devreme şi trebuie să le menţină cel puţin până la jumătatea anului 2024. Ne aşteptăm să revenim la ţinta de inflaţie de 2% în cursul anului 2025”, a mai declarat Kammer.
Vor crește ratele la creditele ipotecare
Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a lua noi decizii. Unul dintre membrii săi a sugerat recent că o majorare de 50 de puncte de bază nu este exclusă. Banca s-a angajat pe o traiectorie de creştere în iulie 2022, când a crescut rata dobânzii de la -0,5% la 0. Rata BCE se situează în prezent la 3%.
Pe fondul acestor previziuni, FMI a sugerat că băncile centrale nu au altă opţiune decât să insiste cu noi majorări de rate. „O inflaţie de bază ridicată şi potenţial mai persistentă decât se aştepta necesită o politică monetară strictă, până când inflaţia de bază se va îndrepta fără echivoc spre ţintele de inflaţie ale BCE”, au mai notat reprezentanții FMI în raportul menționat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook