Carmen Lidia Vidu a câștigat Premiul Female Award pentru proiectul „My Romanian Diary”, un scurtmetraj animat. Povestea e construită în jurul Danielei Török, care ne împărtășește experiența trăită la Revoluția Română, ne vorbește despre discriminarea sexuală, despre abuzul emoțional și psihologic, despre relația cu părinții, cu sportul și cu munca ei.

Daniela scoate la lumină aspecte mai întunecate ale lumii în care trăiește, animalele ucise pe șosele, lipsa de siguranță pe care femeile o experimentează zi de zi doar mergând pe stradă, nesiguranța financiară, lipsa perspectivei omului adult.

Echipa de producție îi cuprinde, pe lângă actrița Daniela Török și Carmen Lidia Vidu care asumă scenariul și regia, pe: Gabriela Schinderman – cartoonist, Cristina Baciu – editare și animație, Valerie Renay – muzica originalaă, Andrea Wolfer, Cristi Vicol – traducători.

Producție 100% independentă

Proiectul documentar „Jurnal de România” vorbește despre istoria cu i mic. „Povestea noastră contează.  Oamenii își ignoră, își uită istoria personală și o trăiesc pe cea oficială”. Pericolul vanității ne pândește și ne duce la izolare.Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre.

Prin proiectul documentar „Jurnal de România” mă întreb: cum ne raportăm la istorie? Unde sunt poveștile așa numiților „oameni obișnuiți”, care se dovedesc adesea ca fiind mai degrabă extraordinari? Unde sunt amintirile personale, subiective care alcătuiesc textura fină a unei vieți, fie ea mai bine sau mai puțin bine trăită?”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Proiectul „Jurnal de România” se bazează pe interviuri cu actorii ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale sunt mixate pentru a oferi „fotografia mai mare” a unui eveniment istoric sau a unui oraș. Spectacolul multimedia da spectatorilor ocazia de a pune laolaltă un puzzle puternic și foarte uman, căci, în final, istoria e văzută din prisma biografiilor personale. În acest moment, proiectul cuprinde patru spectacole de teatru, două scurtmetraje și o expoziție.

„My Romanian Diary” a fost selectat în această perioadă la alte două festivaluri majore ale Europei. Î n septembrie a fost la FILMFEST DRESDEN, iar luna acesata, scurtmetrajul documentar animat este în selecția oficială a festivalului INTERFILM BERLIN.

Carmen Lidia Vidu, feministă, activistă, regizor de teatru și film documentar

Carmen Lidia Vidu are 40 ani, s-a născut în 1980, la Arad și este regizoare de teatru și de film documentar. S-a consacrat ca fiind cel mai important regizor de teatru multimedia din România și, deopotrivă, cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București.

Din 2017 este directorul multimedia al Festivalului George Enescu, unde producțiile „Oedipe” și „Femeia fără umbră” realizate împreună cu dirijorul Vladimir Jurowski s-au bucurat de aprecieri internaționale. În ultimii ani spectacolele ei („O poveste despre Maria Tănase”, „Eu. O casă de păpuși”, „Jurnal de România”) au fost jucate în America, Austria, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România.

Din 2006 este regizoarea galelor Astra Film Festival din Sibiu, iar colaborarea cu acest festival a dus la realizarea unui scurtmetraj documentar animat recompensat cu Premiul Gopo în 2015. Spectacolele de la Constanța și de la Timișoara precum și cele două scurtmetraje sunt realizate în exclusivitate cu femei, Carmen Lidia Vidu declarându-se o feministă, o activistă în această direcție prin teatrul și filmul pe care le produce și le realizează.

Sursa foto: Facebook

”Mama” Polidinului, o poveste uluitoare. ”L-am încercat pe noi”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri