Primul album solo al pianistului newyorkez Lucian Ban, în turneu în România

Primul album solo al pianistului newyorkez Lucian Ban, în turneu în România
După turneul american de promovare a noului său album, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban vine în România să și-l promoveze. Urmează evenimente de excepție.

Lansat de Sunnyside Records în luna mai cu un turneu american, albumul pianistului newyorkez de origine română Lucian Ban, Ways of Disappearing, va fi prezentat publicului din România într-un turneu național produs de Jazz Updates. Vor urma o serie de concerte în Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bistrița, Brașov și București.

„Fascinantul album de improvizații solo Ways of Disappearing al pianistului newyorkez Lucian Ban reprezintă o contribuție remarcabilă la canonul solo-ului de pian în jazz și un profund opus de maturitate al unuia dintre cei mai de succes muzicieni de origine română pe scenă jazz-ului internațional”, transmit organizatorii turneului.

„Unul dintre cei mai talentați pianiști de jazz care s-au mutat la NYC”

Produs împreună cu violistul american Mat Maneri și editat de prestigioasa casă de producție Sunnyside Records din NYC, albumul a fost înregistrat în acustică specială a Sălii Baroce a Muzeului de Artă din Timișoara. Albumul include 14 piese originale și improvizații, un blues și două standarde moderne de jazz compuse de celebrele Annette Peacock și Carla Bley.

Menționat de ziarul britanic The Guardian „a name to watch” și considerat „unul dintre cei mai talentați pianiști de jazz care s-au mutat la NYC” (Bruce L. Gallanter, Downtown Music Gallery), Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena jazz-ului internațional printr-o serie de albume și colaborări cu nume de primă mână.

Muzicianul de origine română este recunoscut pentru sinteza extrem de personală între jazz și muzică tradițională românească, pentru reimaginarea  muzicii lui George Enescu prin prisma improvizației și pentru căutarea unui ideal al jazz-ului cameral.

Muzica lui a fost descrisă drept „un triumf al comunicării emoționale și muzicale” (All About  Jazz), „răvășitoare, misterioasă” (New York Times), „neortodoxă dar fascinant de frumoasă” (The Guardian), „atemporală și plină de viață” (Downbeat).

Cine este muzicianul Lucian Ban

Autor a 20 de albume sub nume propriu pentru label-uri de prestigiu din întreaga lume, Lucian Ban este singurul muzician de jazz român care a înregistrat pentru celebra casă ECM (Transylvanian Concert) și ale cărui apariții discografice au câștigat Best Album of the Year din partea Downbeat Magazine (Elevation, Songs from Afar), Jazz Journalists Association (Enesco Re-Imagined,  Mystery), și US Național Public Radio (Transylvanian Folk Songs, The Bela Bartok Field Recordings).

Lucian Ban a colaborat și susținut turnee în întreaga lume cu muzicieni de prestigiu precum John Surman, Barry Altschul, Mat Maneri, Evan Parker, Nasheet Waits, Louis Sclavis, John Hebert, Eric McPherson, Tony Malaby, Ralph Alessi, TheoBleckmann, Jen Shyu, Gerald Cleaver, Alex Harding și mulți alții.

Despre albumul său de pian solo Lucian Ban consideră că „nu există o diferența reală între improvizație și compoziție” și dacă „structura sau tradiția pot fi învățate, libertatea improvizației este mai degrabă un instinct”. Nu în ultimul rând, amintim ce a transmis  casa de discuri Sunnyside Recordsdespre celebrul muzician Lucian Ban: „După decade de gestație, Ways of  Disappearing reprezintă o contribuție semnificativă la artă pianului solo în jazz, și arată cât de inspirat poate să fie Lucian Ban în clipă creației, creând muzică din eter, și realizând, așa cum scrie Downbeat Magazine, o artă personală care este universală”.