Omenirea se luptă cu COVID-19, maladie care a făcut deja 3,5 milioane de morți și peste 170 de milioane de îmbolnăviri. Însă, a apărut un nou pericol, culmea!, tot în China. Gripa aviară care ucide în masă păsările a infectat un bărbat din estul Chinei.
Primul caz de infecție cu gripă aviară la om, în China
Gripa aviară se transmite din nou la om. Primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, scrie evz.ro. A fost confirmat la un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu (estul Chinei) a anunțat marți, 1 iunie, Comisia Națională de Sănătate din China.
Bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și a prezentat mai multe simptome. El a fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.
H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, anunță Comisia. În prezent, bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții.
În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări. Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.
Și Rusia anunțase în februarie că șapte persoane au avut rezultate pozitive la testele pentru virusul H5N8 la o fermă de păsări din sudul Rusiei. Anna Popova, șefa organizației pentru sănătate publică din Rusia, a spus că sunt necesare investigații suplimentare.
Ce este gripa aviară
Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor. Este cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A, boală care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia. În mod normal, virusul produce îmbolnăviri în rândul păsărilor. În perioada 2016 -2017, au fost descoperite cazuri de îmbolnăviri la om, în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave.
Gripa aviară în România
Cea mai gravă epidemie în România a fost în 2005, când a fost descoperit un focar la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, apoi s-a răspândit în aproape toată țara și au fost ucise peste un milion de păsări. Acum în România, este focar de gripă aviară în județele Mureș și Harghita.
Sursa este o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, informează ANSVSA. Din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsari în 37 de județe. Păsările au ajuns în peste 2.500 de gospodării ale populației.
Cum se poate transmite virusul
- În ultimele luni au fost raportate focare ale tulpinii H5N8 în Rusia , Europa, China, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Dar numai la păsările de curte. Se știe că alte tulpini – H5N1, H7N9 și H9N2 – s-au răspândit deja la oameni.
- Majoritatea infecțiilor cu gripă aviară la oameni au fost asociate cu contactul direct cu păsările vii sau moarte infectate. Alimentele gătite corespunzător sunt considerate sigure. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și omul.
- În cazul transmiterii gripei aviare la om, rata mortalității poate fi foarte ridicată. Dacă organismul nu are un sistem imunitar pregătit să țină piept infecției cu acest virus.
- Transmiterea virului de gripă aviară de la păsări la om se face prin contact direct cu lichidele biologice sau prin inhalarea prafului materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Autoritățile recomandă celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate să evite piețele în care se face comerț cu păsări. Sursa: evz.ro
Asta ne lipsea! Epidemie de gripă aviară la om în Rusia
Vești proaste din America. Peste 10.000 de oameni complet vaccinați s-au infectat din nou
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook