Primul om care a pus piciorul la Polul Nord. Cum a fost descoperit acest loc mirific

Primul om care a pus piciorul la Polul Nord. Cum a fost descoperit acest loc mirific
Cel mai nordic punct al planetei pământ, Polul Nord este un loc unde uluiește pe oricine are curajul să meargă să viziteze acest loc.

Este situat, așa cum specialiștii, pe o parcelă de gheață din mijlocul Oceanului Arctic. Pentru că gheața groasă de trei metri se mișcă anul, aici nu există locuințe permanente.

Primul om care a pus piciorul la Polul Nord. Cum a fost descoperit acest loc mirific

Cum puteți ajunge la Polul Nord, dacă aveți nevoie de senzații tari? Doar cu spărgătoarele de gheață și elicopterele. În 1909 însă, exploratorul american Robert E. Peary, a susținut că a ajuns la Polul Nord doar cu o sanie trasă de câini. Surprinzător sau nu, un alt explorator, tot din SUA, Frederick Albert Cook a menționat că a făcut o expediție tot la Polul Nord, în 1908.

Așa cum s-ar fi așteptat toată lumea, au început disputele. Pentru că a avut sponsori celebri, precum National Geographic Society și New York Times, cel mai credibil a fost Robert E. Peary. Vorbele celuilalt explorator au fost puse sub semnul întrebării, pentru că a susținut că a cucerit și Muntele Kinley din Alaska, în 1906. Dar fotografia pe care a arătat-o nu i-a convins pe specialiști.

Dovezile lui Peary

După multă vreme, experții, chiar și cei din zilele noastre dezbat ruta pe care ar fi ales-o Peary pentru a pune primul piciorul la Polul Nord, dar un lucru e cert. El a fost primul personaj care a văzut o asemenea frumusețe. Cât privește prima expediție confirmată a acestui loc din lume este cea a lui Roald Amundsen și Umberto Nobile, care au făcut echipă cu Lincoln Ellsworth și au traversat regiunea polară cu un dirijabil.

De altfel, Roald Amundsen, unul dintre cei mai renumiți exploratori ai regiunilor polare a fost și cel care a traversat primul Pasajul de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska și totodată a cucerit și Polul Sud la 14 decembrie 1911. Și tot el este cel care a reușit să facă și prima survolare a Polului Nord, cu dirijabilul Norge, pe 11 mai 1926.

Sursă foto: stiridinlume