S-a aflat de ce rechinul a ucis-o pe româncă. Experții au ajuns la o singură concluzie

S-a aflat de ce rechinul a ucis-o pe româncă. Experții au ajuns la o singură concluzie
Acest lucru a putut fi stabilit după ce au fost analizate urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling, potrivit cotidianului oficial egiptean Al Ahram.

Rechinii din Marea Roșie, Egipt, sunt în perioada de reproducere, caută hrană și înoată în ape mai puțin adânci. Aceasta este explicația comisiei de anchetă egipteană pentru atacurile în urma cărora două turiste – o româncă și o austriacă – și-au pierdut viața.

Potrivit unui raport difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, un singur exemplar de rechin tigru s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, în care și-a pierdut viața și o suceveancă. Acest lucru a putut fi stabilit după ce au fost analizate urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling, potrivit cotidianului oficial egiptean Al Ahram.

Rechinul a atacat de foame

Comisia a atribuit atacurile „prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie” şi a adăugat că „motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana”.

Experţii egipteni susțin că turista din România, Roxana Donisan (foto), a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate.

Alte motive ale atacurilor rechinilor din Marea Roșie

Comisia a mai arătat și alte motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.

Ca urmare a acestor analize, pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi.

Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Experții mai recomandă reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.

Atacurile din alți ani

Ultimul atac al unui rechin în regiunea de coastă a Mării Roșii a fost în 2020, când un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior. În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar.

În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai, scrie Al Ahram, citat de stiripesurse.ro.